Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са между 80 и 100 млн. лв. за ремонта в рамките на 4-5 години

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Проф. Георги Вълчев: Ако няма разбиране, са възможни протести

| Интервю
Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Снимка: Ани Петрова

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние.

Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката.

Сградата деградира, а покривът е един от основните проблеми, подчерта той и допълни:

"Нуждае се от цялостна реконструкция. Дори над Аулата, най-тържественото пространство в сградата на СУ, дървената конструкция, която носи този великолепен купол, е компрометирана. В следващите години ние рискуваме действително да стигнем до тежки поражения".

По думите му към момента няма помещения, които да не се ползват, но има такива, които са с тежки поражения от течове.

Настояването е за планирана в рамките на няколко години цялостна реконструкция на двете сгради и дворното пространство. На държавата ще бъде предложено и изграждането на подземен паркинг. Ректорът е категоричен, че това е напълно възможно: "В минали години са правени такива предварителни проекти, но не са отпускани средства".

Предварителните разчети сочат сума между 80 и 100 млн. лв. за ремонта, посочи ректорът в интервю за предаването "Преди всички". Той обясни, че тази сума не може да бъде инвестирана наведнъж, защото университетът не може да затвори врати. По думите му реконструкцията ще бъде в рамките на 4-5 години, за да се обхване цялата сграда.

"Освен финансова подкрепа, трябва да получим и институционална подкрепа от държавата", категоричен бе проф. Вълчев. Според него проблемите във висшето образование изискват дълготрайни решения.

"Като хора, които стопанисваме тази сграда, сме длъжни да алармираме за сериозните проблеми в нея. Полагаме всички усилия и грижи да я поддържаме в добро състояние, да обновяваме отделни аудитории, но с бюджета, който държавата отпуска, не сме в състояние да спрем тази видима деградация на сградата. Това е един от символите на централната част на София, един архитектурен символ въобще на пиетета на българската нация към образованието, онзи възрожденски порив за промяна, за модернизация, което да става през образованието", коментира ректорът.

Проф. Вълчев се надява да получат подкрепата от държавата, за да се върне достолепието на тази сграда. Ако не срещнат нужното разбиране, колективните органи на Университетът могат да вземат решение за протести, предупреди той.

Цялото интервю на Спас Крайнин с проф. Георги Вълчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09