Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

| Репортаж
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент.

И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в Административния съд, във въздуха витае въпросът "Тенденциозно ли се връщат решенията, или става въпрос за закононарушения при вземането им".

Да има или няма работна група към председателя на Общинския съвет, която да подпомага дейността му – това е ябълката на раздора.

Съветниците бяха категорични днес - работната група остава. Тя няма вменени задължения да решава въпроси, а да съвещава, коментира първият сред равни Димитър Трендафилов.

"Основната задача на работната група е председателят да изготви работещ график за заседанията на работните комисии. Получава се най-добър резултат, когато присъстват всички председатели на постоянни комисии". 

В работната група влизат и зам.-председателите на Общинския съвет, и председателите на политически групи, като целта е по-добро запознаване с материалите, внасяни от Общинска администрация и с жалбите и сигналите на граждани по определени проблеми, което всъщност си е тяхно задължение, вменено им още с избирането за общински съветници.

Общински съвет - Силистра

Но според областния управител Минчо Йорданов, създаването на "работна група" е нещо незаконно.

"Това се позовава на решение на Административен съд – Силистра, което казва, че няма такъв орган в Общинския съвет, спрямо Закона за местното самоуправление и местната администрация. Не става ясно каква е целта на т.нар. "работна група". 

Има ли специално отношение към работата на Общинския съвет в Силистра, предвид факта, че има три върнати решения и едно оспорвано в Административния съд?

"Всички връщания са за закононесъобразност". 

А така наречената "работна група" е другото име на познатите от миналото "Председателски съвети", които с промени в нормативната уредба, бяха обявени извън закона. Още преди две години, тогавашният председател на местния парламент д-р Мария Димитрова, коментира, че и да говорим за решения, то те са символични - одобрение и подредба на дневния ред, предложения и жалби на граждани.

"След като в Народното събрание има председателски съвет, какво пречи и общински?!". 

Почти като "работната група" в чл. 20 от новия Правилник на силистренския общински съвет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в столичния квартал "Младост 3".  Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от различни националности ще боядисват яйца в София..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29