Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилян Бенев: Афоризмът е кратко и мъдро изречение, което те поразява!

Дилян Бенев
Снимка: Мая Данчева

Понякога казваме много с малко, а в казаното има концентрирано много съдържание. Философска мъдрост, която въздейства много силно. Дори не се замисляме над думите, но ги възприемаме дълбоко и съдържателно. 

Всъщност, подобни смислови конструкции спадът към синтетичните жанрове и ако в тях има умишлено вложена сатирична нотка, то в резултат се появяват чудесни афоризми. Такива има много под формата на народни поговорки, авторски стихове и откъси от литературата.

Дилян Бенев е осторожен наблюдател на случващото се във всяка една сфера – в бита, в труда, в психологията на отношенията и умело подбира думите за онези сентенции, които най-добре определят обекта. Рецензентите казват, че в някои от афоризмите на автора дори могат да се открият прототипи.

Излезе от печат неговата десета книга "Необратимо" - книга, която ни помага да погледнем на себе си като герои на онези житейски нюанси, които са строго прецизирани от сатирика и имат много да ни кажат с усмивка. 

"За мен афоризмът е най-кратката мисъл, в минимум думи за максимален сатиричен ефект. Затова се иска проницателен ум, за да доловиш и най-недоловимия за другите хора катаклизъм в обществото и със силата на хумора и иронията, и сарказма да го осмееш като истински сатирик и гражданин, каза в "Нощен Хоризонт" Дилян Бенев.

"Това е дар свише, призвание за малцина. А каква е разликата между хуморист и сатирик - тя е съществена. Хуморът предизвиква смях, писателят хуморист не се впуска в големите проблеми, които се бичуват от сатириците. Сатирата е преди всичко и подигравка, това е гневно отрицание на най-ниското в човека от човека.

Писателите хумористи живеят обикновено добре, печелят награди, докато писателите сатирици не. Защото сатириците търсят истината, а това не се харесва от политиците, от властимащите. Затова сатириците са по-пренебрегвани, но в литературата те са по-ценени

В световен мащаб най-големите сатирици, които са останали в историята това са философите - Езоп, Еразъм Ротердамски, Волтер, Андрей Платонов, Радой Ралин, Илия Бешков, Стоян Михайловски, Алеко Константинов, който е психолог-сатрик. Той също е много дълбок.

В народно творчество и фолклор има също много афоризми, анекдоти, като най-известните са Хитър Петър и Настрадин Ходжа, поясни Бенев.

По думите му големите абсурди в нашата действителност винаги ще дават материал за добрите сатирици. 

"А ние живеем в най-абсурдното общество, това се трупа и съвестта изведнъж алармира, тогава започвам да пиша, допълни сатирикът.

Според него най-тачените сатирици са в Сърбия и там те са на почит. Там е "меката" на сатирата и афоризма на Балканския полуостров.

Книгите на Бенев са предени на 23 езика. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да предизвика преговори за подновяване  договорите на служителите от тази трудова категория. Искат се..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50