Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано. 

Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е против участието на ЕС в церемонията. 

Стано нарече обявените от Кремъл учения с ядрено оръжие на границата с Украйна "продължение на безотговорното поведение на Русия и още едно доказателство, че тя е заинтересована от допълнителна ескалация на ситуацията, предизвикана от нейната незаконна агресия".

На въпрос за евентуалната подготовка за разрушаването на Кримския мост от украинските въоръжени сили Стано подчерта, че Украйна се бори за оцеляването си и има легитимното право да се защити. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГС организира дискусия за обсъждане на мерки за противодействия на войната по пътищата

Магистрати, експерти и родители на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия, ще обсъждат мерки за противодействия на войната по пътищата. Организатор на дискусията е Софийската градска прокуратура. Дискусията беше обявена преди месец, когато от държавното обвинение анонсираха своите предложения. Сред тях -   обвиняемите за катастрофи..

публикувано на 27.05.24 в 07:37
Георги Тахов

Земеделският министър Тахов ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Брюксел. Сред основните теми, които ще дискутират министрите на земеделието на ЕС, са новите мерки, предвидени от Европейската комисия, за справяне с кризисната ситуация в селскостопанския сектор...

публикувано на 27.05.24 в 07:23
Румен Радев

Работно посещение на президента Румен Радев в Швейцария

Президентът Румен Радев ще бъде днес на работно посещение в Швейцария. Очаква се българският държавен глава да обсъди с швейцарския си сътрудничеството между София и Берн в областта на икономиката и иновациите. В Берн Румен Радев ще се срещне с швейцарския си колега Виола Амхерд. Очаква се акцент в разговорите да бъдат сътрудничеството на..

публикувано на 27.05.24 в 07:20

Протест на млекопроизводители от различни краища на Европа в Брюксел

Млекопроизводители от различни краища на Европа се събират на протест в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Проявата им съвпада с днешния Съвет "Земеделие и рибарство", но се провежда също така преди международния ден на млякото и европейските избори. В Европейския квартал ще се съберат протестиращи от Италия,..

публикувано на 27.05.24 в 06:58

Среща на министрите на външните работи на страните членки на ЕС в Брюксел

Ситуацията в Украйна и в Близкия Изток ще бъдат основните теми, които министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят днес в Брюксел. Украинският им колега Дмитро Кулеба ще се включи дистанционно, за да ги информира за последните събития. Министрите ще проведат и неформални разговори с министрите на..

публикувано на 27.05.24 в 06:53
Йенс Столтенберг

Столтенберг в София за участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.  Той ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Министър-председателят Главчев ще се срещне с..

публикувано на 27.05.24 в 06:49

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четат му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24