Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

| обновено на 12.05.24 в 04:40
С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила година и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.

Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел. 

Видинският митрополит Даниил, в съслужие с духовници, отслужи тържествена литургия.

Десетки хора дойдоха да почетат празника на Клисурския манастир - четвъртият по големина в България.

Храмът е изографисан от Господин Желязков. При изографисването на купола скелето се чупи и той намира смъртта си в манастира на 27 юли 1937 година. Да почетат празника бяха дошли неговата внучка Олга Дачева заедно с дъщерите ѝ и внучката. 

Тържествен концерт изнесоха ученически групи от Берковица и Вършец.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Криминално проявеният младеж

Издирваните деца са открити невредими в центъра на Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец.  Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като с нощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена, но разследването установи, че момичето..

публикувано на 05.06.24 в 09:32
16-годишното момче

Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче, и двамата от Лясковец и с ромски произход.   Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 09:17

Бивш британски морски пехотинец е обвинен в шпионаж в Дубай

Мат Краучър, бивш британски морски пехотинец с мисии в Ирак и Афганистан, е задържан в Дубай от 7 месеца по обвинение в шпионаж, съобщи в. "Таймс". 40-годишният мъж, който е награждаван за службата си в Афганистан, е бил задържан през ноември, посочва АФП. Обвинен е бил в "преднамерен и незаконен достъп до телекомуникационната мрежа" и не..

публикувано на 05.06.24 в 09:13

Двама задържани след "атака" с млечен шейк над британски политик

Двама души бяха арестувани, след като лидерът накрайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж беше залят с млечен шейк в неговия избирателен район Клактън. Полицията съобщи, е била повикана във връзка с инцидента, който е станал пред пъб в градчето на Северно море в графство Есекс. 25-годишна жена е..

публикувано на 05.06.24 в 08:56

Почистиха парк "Калето" в Монтана

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Служители на РИОСВ, ученици, представители на държавната и..

публикувано на 05.06.24 в 08:54
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев на оглед на "Капитан Андреево"

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети от 16 часa граничен пункт "Капитан Андреево". Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция В огледа ще участват още посланикът на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество. Това обясни в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи. Асоциацията прави дългогодишно проучване с едни и същи въпроси, насочени към един и същи кръг хора – на сайта "Моите пари". "Тази година за първи път отчитаме промяна на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52