Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в района на Сиатъл.

Досега Израел и "Хамас" не успяват да се договорят за спиране на огъня въпреки редица непреки преговори по темата.

В сряда Байдън предупреди Израел, че Вашингтон няма да прави оръжейни доставки, ако израелските военни атакуват град Рафах в южната част на Газа. Президентът на САЩ също осъди факта, че цивилни палестинци са загинали вследствие на използването на американски бомби в жилищни райони.

Израел нареди вчера на още десетки хиляди палестинци да напуснат град Рафах заради засилващите се военни операции в южната част на ивицата Газа. Листовки, пуснати от въздуха, и публикации в социалните медии призоваха жителите в източните квартали на града да отидат в ал Мауаси - тясна крайбрежна зона, която Израел нарича "разширена хуманитарна зона".

Части от Рафах, където само преди дни улиците бяха пълни с местни жители и разселени хора, сега изглеждат като призрачен град. Израел заяви, че ще продължи с планираните операции в града, въпреки предупреждението на САЩ и други съюзници, че наземна офанзива може да доведе до масови цивилни жертви и хуманитарна криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерът на

Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа

Очаква се днес да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас" -  въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници. Това предизвика радостни възгласи сред..

публикувано на 07.05.24 в 07:49
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират...

публикувано на 07.05.24 в 17:44
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът...

публикувано на 08.05.24 в 07:47
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежденията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По..

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната му трябва да победи палестинската групировка Хамас в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Нетаняху не приема изявлението на американския президент Джо Байдън за спиране на..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Хуманитарни организации: Ситуацията в Газа се влошава

Израелски танкове завзеха днес главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, и на практика обкръжиха цялата източна част на града в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са превзели и затворили и единствения пропускателен пункт между..

публикувано на 10.05.24 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това..

публикувано на 23.05.24 в 15:10
Д-р Николай Болтаджиев

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците . Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на..

публикувано на 23.05.24 в 14:57

Първите 19 модернизирани вагона, купени от "Дойче бан", вече са в България

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от "Дойче бан", вече са в България. Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни.  Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които..

публикувано на 23.05.24 в 14:54
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общинари в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС..

публикувано на 23.05.24 в 14:07