Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Младите хора влизат в системата с манталитета на чиновници, не на магистрати

| Интервю
Биляна Гяурова
Снимка: БТА

Абсурдите са доста на терена на реформите, които трябваше да бъдат направени, заяви пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи.

"Нежеланието идваше и идва най-вече от тези системни партии, които години наред се биеха в гърдите с това, че ще прокарат тази съдебна реформа. Наистина се надявам да се окажа лош пророк. От друга страна не съм голям оптимист, защото реалното прокарване на тези важни промени в съдебната реформа, които донякъде стартираха с промените в Конституцията, всъщност означава много висок риск, да не кажа заплаха, за съществуването на важни партийни лидери от тези партии. Въпросът е екзистенциален", коментира тя. 

Според нея натискът, препоръките, критиките през годините бяха достатъчни, а дори и свръх на това, което може да бъде оказано. За нея има умора от това да се повтаря до безкрай едно и също:

"Проблемът на давещия се е на самия давещ се. Ако ние не се хванем за врата като мокри котета и не се измъкнем от блатото, в което сами сме се вкарали, никакъв международен и външен натиск и препоръки няма как да ни помогнат. На практика това е сигналът, който се дава към нас - "Ние направихме достатъчно, а сега сте вие на ход, опитайте се помежду си да се разберете". Виждаме, че това е с променлив успех".

Над 500 страници са новопостъпилите становища по проекта за нов Закон за съдебната власт в рамките на удълженото от служебния правосъден министър обществено обсъждане. Сега отново сме в процедура, подчерта Гяурова. По думите ѝ правосъдното министерство трябва да обработи тези предложения и да каже кои се приемат и кои не. Според нея има желание в министерството да се продължи с процеса и законопроектът да се вкара в Министерския съвет и да бъде внесен в НС. Критиките основно са в частта за правомощията на прокуратурата, отбеляза тя. 
"Очакванията са, че през летните месеци Конституционният съд ще излезе с решение. Ако са цакани тези конституционни реформи по процедура, това ще върне няколко стъпки назад целия процес и ще обезсмисли усилията не само в сегашния състав на МП, но и от декември миналата година. Ако бъде обявена противоконституционност само на конкретни текстове, без да имаме противоконституционност на процедурата, това вече ще преформатира обхвата на промените, които трябва да бъдат направени в Закона за съдебната власт. Имаме 2 основни сценария. Първият - зануляване на конституционните промени и започване на този процес наново", коментира Биляна Гяурова.

Според нея упражнението от това да се развие процесът при сега действащите конституционни промени не е лишен от смисъл: "Това би показало желание отвътре, от самата система, да се реорганизира и да покаже намерение, че може да се направи тази реформа и с помощта вътре от системата. Ние виждаме, че и в самата съдебна власт с малки изключения няма кой знае колко голямо желание да бъде разчупено това статукво".

По думите на Гяурова системата на съдебната власт е реактивна, което при нас се явява контрапродуктивно: 

"В тази своя реактивност тя вече граничи с една много сериозна закостенялост, която е едно окопаване в сегашната ситуация без никакво желание за промяна, а по скоро едно желание за възпроизвеждане на негативна селекция по отношение на лидерския състав в самата съдебна система, на лошо провеждани процедури. Това рефлектира негативно и върху младите хора, които влизат в системата и които по скоро са с манталитета на чиновници, а не с манталитета на магистрати, които са възпитавани да мислят независимо. По скоро това, което си личи, е, че те са възпитавани или обучавани какво да мислят, а не как да мислят". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.   Румен Радев и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен Максимилиан Кра, водач на листата на "Алтернатива за Германия" за европейските избори", се казва..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев, дипломиран архитект. " Много важно е един учител да бъде себе си . Децата чувстват тази откровеност,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41