Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дорина Добрева: Терапевтичният прозорец е съществен. Дори при един симптом, звънете на 112!

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Д-р Георги Георгиев: Имаме шанс да въздействаме до около шестия час от инцидента

| Интервю
Снимка: архив

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.

Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост, възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа, но не знаем какво се случва вътре.

Дорина Добрева, председател на УС на Асоциацията за инсулт и афазия, припомни симптомите - несиметрично изкривяване на лицето, слабост в крайниците, промяна в говора или невъзможност да се отговори дори на прост въпрос.

"Дори ако един от тези симптоми е налице, е задължително да се позвъни на 112."

Терапевтичният прозорец е съществен, подчерта Добрева. Модерното лечение се провежда в рамките на 4 часа след настъпване на инцидента.

Около 50 клиники в страната са подготвени да извършват съвременно лечение, но броят на случаите в тях е много малък, което означава, че хората не са достигнали до медицинската помощ навреме, поясни д-р Георгиев. По думите му, една от процедурите позволява и ефективна намеса до шестия час от настъпване на инсулта.

"Практически имаме шанс да въздействаме до около шестия час от инцидента."

Снимка: Асоциация за инсулт и афазия

Относно падането на възрастовата граница лекарят посочи, че то е свързано с промяната в начина на живот и фактори от заобикалящата ни среда, които се явяват рискови.

"Има смъртни случаи под 35 години. Те са много по-малко в сравнение с всички останали лица. Хоспитализираните лица под 35 г. за 2023 г. са само 170. Има ги, но все пак не говорим за голямо количество хора. На фона на 50 000 случая това е много малък процент."

Изключително важно и много лесно е да се контролират рисковите фактори – основният е високото кръвно налягане, изтъкна д-р Георгиев.

Приложението "Рискометър" се радва на голям интерес. С него се измерва рисковият фактор в рамките на близките години и хората започват да се замислят, разказа Дорина Добрева в предаването "Хоризонт до обед".

Тя напомни, че сме задължени да изготвим национален план за борба с инсултите, какъвто няма вече 3 години. Добрева отбеляза още колко е важно да има национален скрининг на застрашените групи.

От Асоциацията за инсулт и афазия настояват още за въвеждане на национален стандарт за достигане на пациент с инсулт до медицинска грижа в рамките на терапевтичния прозорец.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50