Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Старият град в Лимасол.
Снимка: Ройтерс

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова. 

Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става територия на около 30 изложби, екскурзоводни обиколки, работилнички по традиционни кипърски занаяти, музикални събития.

Най-известната галерия в страната "Левенти" в Никозия кани на интересна среща с новите технологии и тяхното използване при изследването на историята.

Домакин на най-разнообразната образователна програма за децата - "Вътре в музея", е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия.

Най-необичайната проява в рамките на международния ден е пешеходното представление в Музея на Кипър. Пиесата "Истински истории: Измислен театър на шведската експедиция в Кипър (1927-1931 г.)" предлага разходка вътре и извън музея за запознаване с една от най-успешните археологически мисии на острова. Гидове са изследователи от хуманитарните науки, артисти и служители от Отдела по античността. Днес ще бъдат изиграни три представления, на гръцки, английски и турски език.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени..

публикувано на 10.05.24 в 05:16

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и..

публикувано на 10.05.24 в 08:23
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото..

публикувано на 11.05.24 в 09:21

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си..

публикувано на 13.05.24 в 03:29
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските..

публикувано на 15.05.24 в 05:15

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Радослав Гидженов (в средата) ще е съдия на европейското първенство по футбол за юноши до 17 години в Кипър

Български съдия ще свири на европейското в Кипър

Българското съдийство получи страхотно признание от УЕФА, след като Радослав Гидженов бе избран да бъде част от Европейското първенство за юноши до 17 години, което ще се проведе от 20 май до 5 юни в Кипър. Той попадна в елитната компания на 12..

публикувано на 15.05.24 в 17:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“..

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и -..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата..

публикувано на 16.06.24 в 18:08