Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазваме протестната си готовност за след изборите"

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

"Ще бъдат опуснати и допълнителни около 41 млн. лева"

| Интервю
Пламен Димитров
Снимка: БТА

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица.

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави:

"Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. ... С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор".

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева "са извоюване през последните дни":

"Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти. ". 

Пламен Димитров подчерта, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20-и май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

"Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент", коментира той.

Президентът на КНСБ посочи, че това е причината синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите:

"Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще си спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците. Това измислихме към този момент, дали е най-доброто - не знам, но това е възможното към настоящия момент".

Според Димитров висшето образование е било подценявано години наред и това увеличение на заплатите е заслужено.

В предаването ''Неделя 150'' президентът на КНСБ съобщи, че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение:

''Има проблем в някои сектори, това е една от темите, които коментираме с министър-председателя и сме заедно с бизнеса, за изменение в Кодекса на труда, а именно - да се създаде механизъм, подобен на "60:40", който работеше по време на пандемията, за тези браншове, които използват сериозни затруднения и на места започнаха да уволняват хора, в машиностроителния бранш точно“. 

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Димитров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново:   „Ботев е идол. Дойдох да го почетем. За..

публикувано на 02.06.24 в 13:47