Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

| Интервю
Снимка: ВМА

Заключителният доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище, освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в резултат на заразявания при кръвопреливане.

Скандалът е стар - той датира от 70-те и 80-те години на миналия век, когато Обединеното кралство прави опити да задоволи търсенето на лекарства за кръвосъсирване и започва да внася кръв от Съединените щати. Голяма част от тази кръв обаче е от високорискови донори като затворници или употребяващи наркотици. Дори само един донор да е бил носител на вирус, цяла една партида може да бъде заразена. Става дума най-вече за ХИВ и Хепатит С. И така между 1970 и началото на 90-те години над 30 000 души са били заразени с различни вируси при кръвопреливане, включително с ХИВ и Хепатит С. Десетилетия по-късно наяве вече излизат подробностите. Публичното разследване описа мащаба на скандала като "ужасяващ" и обвини лекарите, правителството и националното здравеопазване. Изнесени са доказателства, че деца са били заразени с хепатит С и ХИВ, след като са били поставени на клинични изпитвания за нови лечения - често без съгласието на семействата им.

Главният водещ разследването сър Брайън Лангстаф каза, че е имало липса на прозрачност от страна на властите и елементи на "откровена измама", включително унищожаване на документи. Той каза, че информацията е поднасяна така, че хората просто не са знаели или разбрали за риска при тяхното лечение, наличието на алтернативи или дори дали са заразени.

"Това бедствие не е инцидент", каза сър Браян Лангстаф.

"Инфекциите се случиха, защото властимащите – лекари, кръвните служби и серия от последователни правителства – не поставиха безопасността на пациентите на първо място", заключи той.  

Няколко от по-съществените заключения в доклада: твърде малко е било направено за спиране на вноса на кръвни продукти от чужбина, които са използвали кръв от високорискови донори като затворници и наркомани; в Обединеното кралство кръводаряване се е приемало от високорискови групи като затворници до 1986 година; кръвните продукти не са били термично обработени за елиминиране на ХИВ до края на 1985 година, въпреки че рисковете са били известни през 1982 година; имало е твърде малко тестове за намаляване на риска от хепатит от 1970 година нататък.

Картина несъмнено е стряскаща, а скандалът голям. Британският премиер Риши Сунак официално се извини на потърпевшите и техните близки и роднини. Но това, разбира се, далеч не е достатъчно. Някои искат конкретни хора да поемат своята отговорност. Някои дори обвиняват властите и националното здравеопазване в корпоративно непредумишлено убийство.

Един от главните въпроси, който сега е на дневен ред, е ще получат ли жертвите на скандала със заразена кръв компенсации. Отговорът е да, като се очаква общата стойност на обезщетенията да достигне милиарди.

Правителството публикува документ, определящ сумите, които физическите лица могат да очакват да получат. Човек, заразен с ХИВ, например, може да очаква да получи обезщетение между 2,2 и 2,6 милиона паунда. Това са средни диапазони, а не горни и долни граници. Тези с хронична инфекция с Хепатит С, определена като продължаваща повече от шест месеца, могат да очакват да получат между 665 000 и 810 000 паунда. Дадени са и примери за присъждане на обезщетения на членовете на семействата на заразените. Партньорът на някой, заразен с ХИВ, който е все още жив днес, например, трябва да очаква да получи около 110 000 паунда, докато едно дете може да получи 55 000 паунда. Правителството каза, че първите плащания ще бъдат направени до края на годината. Темата е с много аспекти и със сигурност тепърва ще има още много какво да се каже за скандала.

Трябва да разглеждаме медицината като една постоянно развиваща се наука с много неизвестни, каза пред БНР доц. Атанас Банчев – началник на експертния център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към Клиниката по детска клинична хематология и онкология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София.

"Медицината работи, без да знае много неща. Когато тази кръв е събирана от донори, които са били заразени с Хепатит С и СПИН, почти нищо не се е знаело за тези вируси – говорим за 70-те години. Това е една много тежка поука, която цялата медицинска общност си е дала и за съжаление, е изнесена на гърба на множество невинни болни. В никакъв случай тук не става дума за липса на познания в областта, а по скоро за липса на възможност, на достигане на науката до такава степен, че да може да получи достатъчно информация за тези вируси", обясни той.

В предаването "Хоризонт до обед" доц. Банчев напомни, че до 1991 г. вирусите на Хепатит са се делели на Хепатит А и други, а за вируса на СПИН се е знаело със сигурност, че съществува едва през 1983 г.

По думите му такъв внос на кръвни продукти е имало и в България и той е прекратен през 1996 г. Той напомни, че е имало случай на 11 заразени с ХИВ от това, че се е събирала кръв от доброволци. Когато се е открил проблемът, много бързо се е спряло производството на т.нар. хемофилна плазма в български условия, припомни той и добави, че тези пациенти са живи и здрави и днес.  

Той отбеляза и признанието и извинението на управляващите във Великобритания за случилото се. Според него това трябва да е извод за нашите политици.

Доц. Банчев е категоричен, че у нас е много високо нивото на спазването на медицинските стандарти при преливане на кръв и кръвни продукти.

"В момента се работи по възможността в лабораторни условия чрез човешки стволови клетки да се създава кръв, която е на конкретния човек, без това въобще да бъде продукт на донорство, т.е. в банка да се създава нова кръв", обяви специалистът. И добави:

"Чисто теоретично очакваме момента, в който кръвта ще може да се купува, както се купува някакво друго лекарство".

Репортажа на Веселин Паунов и интервюто на Валерия Николова с доц. Атанас Банчев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи пред Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е..

публикувано на 20.06.24 в 14:44

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват жителите и гостите на Трявна, града, за който заслужено казваме, че е „китен“. Със стръковете са..

публикувано на 20.06.24 в 14:16
Костадин Костадинов

Костадинов иска Радев да свика КСНС заради избора на патриарх

Лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска президентът Румен Радев да свика КСНС заради избора на патриарх на БПЦ.  Според него има заплаха от нов църковен разкол под натиск от политически и чужди сили: Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати за патриарх "Сега става въпрос за външна намеса..

публикувано на 20.06.24 в 14:04

Ясни са председателите на парламентарните групи в новото НС

Станаха известни председателите на седемте парламентарни групи в новото Народно събрание.  Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на ДПС - от председателя на движението Делян Пеевски.  Съпредседателят на ПП-ДБ Николай Денков оглавява парламентарната група на коалицията.  Костадин Костадинов ще оглави..

публикувано на 20.06.24 в 13:59
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Блокажът в българската политика ни пречи да бъдем активен участник при определянето на приоритетите в ЕС

Лидерите на страните от ЕС отложиха за следващата седмица продължението на дискусиите за разпределение на основните ръководни позиции в общността.  Кандидати за основните постове са представители на първите три политически семейства. Това даде повод на премиера на Унгария Виктор Орбан да заяви, че  е пренебрегната волята на европейските..

публикувано на 20.06.24 в 13:51

Нова специалност - "Космическо инженерство и технологии"

През септември започва прием на документи за новата за страната ни специалност "Космическо инженерство и технологии". Става дума за магистърска програма, която ще продължава два семестъра. Приемът ще бъде във Висшето военноморско училище във Варна, в Софийския университет, както и във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Райчо Райчев,..

публикувано на 20.06.24 в 13:50

Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София

ВАС окончателно спря новата организация на движението в центъра на София - по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", съобщиха от пресцентъра на институцията. Висшите магистрати оставиха в сила решението на Административен съд София–град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията,..

публикувано на 20.06.24 в 13:45