Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

| Репортаж
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции
Снимка: Алексей Минев

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май.

Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация.

Историята на това знаме и на училището е белязана не само с опит и традиция, но и с достойнство.

Ритуалът по освещаването на знамената ще бъде воден от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков. Ще има 15 знаменни групи. Началото ще е в 9:30 часа, на площад "Свобода", непосредствено преди тържественото дефиле на училища и образователни институции в града, съобщи Галина Даскалова, началник-отдел "Образование" в община Силистра.

"Освещаването е организирано по предложение на кмета. Движението на знаменните групи ще става под съпровода на фанфарния оркестър на училище "Отец Паисий". Желанието на общината и на участниците е това да стане традиция в празничния ден". 


Историята на днешната Природо-математическа гимназия започва през 1910 година, когато Педагогическото училище става мъжка гимназия, а самото то е било създадено 20 години по-рано и за него е била построена специална сграда в стил късен виенски сецесион - днес архитектурна емблема на града – Художествената галерия, разказа историкът Тодор Николаев.

"Силистренската гимназия е едно от тези училища в южна Добруджа, което е много изпатило след налагането на румънската власт тук. В сградата се настанява администрацията на румънците. Когато румънската власт излиза, българите отново го превръщат в училище. До 1941 година гимназията не е имала знаме. Не са имали знамена и другите училища в южна Добруджа". 

Защо Ловешката гимназия подарява знаме на Силистренската? Във времето на румънската окупация училището в Силистра е наричано "летящата гимназия". То се мести в свободна българска територия в Русе, Свищов и Ловеч, а девическата гимназия е била в Дряновския манастир.

Първият випуск завършва в Свищов. При първото закриване на училището през 1913 година румънските власти предлагат на учители да подпишат споразумения, че са съгласни да станат румънски държавни служители. Никой не подписва.


Предаденото знаме е било изработено със средства, събрани от учители и ученици на Ловешката гимназия. 

"Силистренската гимназия се връща в освободена Добруджа". 

Знамето, подарено на силистренската гимназия, казват, че е най-старото, не само за града, но и за региона. 

"Прави чест на силистренци, че е запазено". 

За около десетина години то е било прибрано в кутия, защото гимназията се превръща в Първо средно политехническо училище и се изработва ново знаме. В началото на 90-те години на миналия век знамето е извадено и със средства, отново на ученици и учители, е дадено за възстановяване, тъй като целостта му била нарушена от времето.

Въпреки това и днес има поражения върху коприната, и е направено предложение за изработване на реплика на знамето, а оригиналът да бъде защитен в подходяща среда. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00