Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КЕВР Иван Иванов:

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната.

Изчисленията се изготвят в момента, но окончателното решение на КЕВР ще зависи от попълването на дефицита във фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена.

Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ "Козлодуй". Това заявление е почти идентично с това от миналата година. 

Промяната в цената на тока за бита ще бъде различна за всяко от трите електроразпределителни дружества, но ще се фиксира около средната стойност, посочена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Регулаторът все още не може да даде точната цена на тока от първи юли, защото продължават да се проверяват направените от дружествата инвестиции с оглед включването им в ценовото решение, но увеличението няма да е с повече от 2% , каза Иван Иванов:

"В последните 10 години няма годишно решение, в което промяната на цената на електрическата енергия да е около 2 процента. Винаги е било повече. Миналата година беше 4,7% средното изменение на цената, по-миналата беше 4,3%".

Окончателното решение на КЕВР ще зависи от покриването на дефицита във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Прогнозираното увеличение с около 2% е значително по-ниско от размера на инфлацията, посочи още председателят на КЕВР:

"Тази средна промяна с около 2% е значително по-ниска от индекса на инфлация в изминалия едногодишен период и прогнози на инфлацията за следващия едногодишен период. Тя е по-ниска от границата, която се  определя за България като страна кандидат за еврозоната - което трябва да изпълни, което знаете, че е 3%.

По такъв начин Комисията подкрепя със своето решение тези усилия България да стане на член на еврозоната", заяви Иван Иванов.

Стана ясно още, че в началото на седмицата от АЕЦ  "Козлодуй" са внесли ново предложение за цената на произвежданата от централата електроенергия от 1 юли, което не се различава от това за изтичащия регулаторен период.

Първоначалното заявление за ръст от 30% е било изтеглено и Комисията няма основание да се произнася с цена, различна от миналогодишната, уточни Иван Иванов:

"Искам напомня, че миналата година цената, която Комисията утвърди за АЕЦ "Козлодуй", беше 63 лева и 48 стотинки. Цената тази година ще бъде в много близки отклонения от тази, които ще бъдат наистина пренебрежимо малки".

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно..

публикувано на 15.06.24 в 19:05