Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проф. Г. Атанасов има пряка връзка между делото на Кирил и Методий и Патриаршеския комплекс

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

В центъра на днешна Силистра се намират останките на средновековния Дръстър, наследник на древния Дуросторум, наречен от византийците Доростол - една от най-древните крепости на територията на страната ни.

И макар градът да възниква като селище още по време на траките и животът там никога да не е спирал, първото му споменаване е през 106 година, когато в него се настанява IX Клавдиев легион.

В Дуросторум е роден спасителят на Рим – Флавий Аеций, наречен „последния римлянин”, който през 451 година разгромява Атила в битката при Каталаунските полета.

Градът е известен и със своите дванадесет светци, застигнати от мъченическа смърт между 303 и 307 година, които се превръщат във фундамент за християнството в българските земи.

Останките от многовековната история на този град показват как в едно са свързани делото на братята Кирил и Методий, българската църква- православна, българската патриаршия и патриаршеската катедра в Дръстър.

Днес Силистра пази останки, които свидетелстват, че градът е бил важен център на християнската вяра.

Град признат като пръв между епископските градове в България, където се е намирала и резиденцията на първият български патриарх Дамян, разказва проф. Георги Атанасов.

Освен писмените извори, които посочват Дръстър еднозначно като първа патриаршеска катедра на България, за това свидетелстват и направени археологически открития, които дават сигурни доказателства за наличието на патриаршески комплекс на брега на Дунав.

Между двете църкви се намира и патриаршеската резиденция.

Според проф. Георги Атанасов има пряка връзка между делото на светите братя Кирил и Методий и Патриаршеският комплекс, защото именно служещите на Бога са били тяхна опора, предвид изискването това да са хора владеещи четмо и писмо.

Археологическите разкопки и находките в Силистра са свидетелство за духа и културата на този древен град. Те дават възможност на всеки да се докосне до тях и да разпали пламъчето на гордостта ни, че сме потомци на славен народ.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута. България все още не е изпълнила критерия за..

публикувано на 26.06.24 в 08:57
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението Кърби Сигстън. Това се случва след като видео беше пуснато в социалните медии от протестната..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото. Превантивно-информационният център по проблемите на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 08:10