Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аврам Агов: Безграничното партньорство показва колко зависима е Москва от Пекин

"Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай"

| Интервю
Аврам Агов
Снимка: Личен архив

Повече от 40 пъти са се срещали президентите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин. Преди да отпътува за китайската столица в края на миналата седмица, Путин започна петия си мандат и направи някои рокади в правителството, които имат пряко отношение към задълбочаването на връзките с Китай. А преди да приеме Путин в Пекин, Си Цзинпин току що се бе завърнал от европейска обиколка, първата след пандемията, която го отведе до Париж, Белград и Будапеща. И завърши без пробив по Украйна и търговските въпроси с ЕС. 

Безграничното партньорство показва колко зависима е Москва от Пекин, особено в последните години. Това коментира пред БНР и предаването "Събота 150" проф. Аврам Агов, преподавател по История на Азия в Лангара колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай, а не на един от полюсите, каквато цел преследва Кремъл. Не може да се избегне усещането, че отношенията между Китай и Русия се развиват по посоката на пакт срещу САЩ", отбеляза той. 

Проф. Агов подчерта, че новият министър на отбраната е придружил Путин в Пекин. Според него това е ясен показал за връзките с Китай като катализатор на развитие на военно-промишления комплекс на Русия. По думите му именно това е супер фокусът на Кремъл. Икономическият профил на новия министър на отбраната също подсилва този фокус върху военната икономика, за което задълбочаване на отношенията с Китай ще играе водеща роля, коментира експертът.

Важността на Китай за икономиката на Русия рязко нарасна през последните 2 години, като търговията между двете страни достигна рекордни нива - миналата година има 25% увеличение спрямо предходната, подчерта също проф. Агов.

"За да работи военната икономика на Русия, тя трябва да компенсира тези загуби на пазари. Китай отново е ключовият играч за решаване на този проблем".

Русия и Китай имат интерес скоро да приключат преговорите и да започнат строителството на втори газопровод през Монголия, добави той и обясни:

"С пълен капацитет на двата газопровода Русия няма да може да компенсира загубите на пазара в Европа. Освен това е под въпрос дали Китай ще има нужда от това пълно количество газ, планирано за бъдещи доставки". 

По думите му Вашингтон не е заинтересован от пълно обръщане на гръб към Китай

"Както Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, така и Китай се опитва да вбие клин между САЩ и Европа. /.../ Почти е невъзможно да се подкопае съюзът между Китай и Русия поне докато трае войната в Украйна". 

Проф. Аврам Агов изтъкна, че за Москва Китай е ключов политически и икономически партньор. И добави, че Китай е спасителен доставчик на много продукти за Русия. 

"Ако Русия загуби войната, китайската стратегическа позиция срещу САЩ и Европа би отслабнала. В същото време приключването на войната би донесло облекчение за Пекин заради напреженията, които тя непрекъснато създава в отношенията ѝ със Запада. Пекин не иска да си разваля бизнеса със Запада и затова внимателно действа в подкрепата си за Русия".

Според него Китай действа като въздържащ фактор на Русия във войната. По думите му войната е голям дразнител в двустранните им отношения. 

Цялото интервю на Весела Владкова с проф. Аврам Агов в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на приемственост е сред водещите причини за сериозното забавяне. България трябва да направи определени..

публикувано на 26.06.24 в 13:47

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейската система на централните банки (ESCB), както се изисква съгласно член 131 от Договора, при спазване на условията и..

публикувано на 26.06.24 в 13:42

БНБ и МФ: Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната и страната ни да поиска извънреден доклад, става ясно от становище на БНБ и Министерството на финансите. ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ..

публикувано на 26.06.24 в 13:41
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов се извини на "Величие"

Часове след като Николай Марков призова основателя на партия "Величие" Ивелин Михайлов да се извини за твърденията си, че има "пробити" депутати, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ и че групата се разпада, Михайлов се извини, като направи това в интервю пред БНР. "Извинявам се и на полковник Марков, и на цялата Парламентарна група на партия..

публикувано на 26.06.24 в 13:32
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година...

публикувано на 26.06.24 в 13:18