Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на петрола близо до най-ниските ценови нива от средата на март

Снимка: БТА

Петролните фючърси се търгуват без съществени изменения в началото на търговията в понеделник, стабилизирайки недалеч от най-ниските нива от първата десетдневка на март, достигнати през миналата седмица, като вниманието е насочено върху ключовата среща на ОПЕК + в неделя, на която картелът ще определи политиката си за добива през втората половина на годината.

В началото на европейската търговия фючърсите на петрол Брент се повишават предпазливо с 0,2% към 82,25 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,35% към 77,93 долара за барел, след като през миналата седмица те поевтиняха рязко с 2-3%, достигайки най-ниски ценови дъна от 11-ти март насам.

Солидното поевтиняване на черното злато през предходната седмица беше провокирано от оповестените протоколи от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, които показаха, че някои служители на американската централна банка биха били готови да затегнат допълнително лихвените проценти, ако сметнат, че е необходимо да контролират постоянната инфлация.

Вниманието на участниците на петролните пазари е насочено върху предстоящата на 2-ри юни среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, начело с Русия, известни като ОПЕК +, като най-широко разпространени са очакванията, че петролният картел ще продължи с настоящата си политика на съкращаване на производството и през втората половина на 2024 г.

Според три източника на Ройтерс, петролните производители от ОПЕК + вероятно ще удължат досегашното доброволно съкращаване на добивите с около 2.2 млн. барела на ден и през следващата 6 месеца на настоящата година. Фактът, че срещата ще се проведе онлайн, също изглежда в подкрепа на тази прогноза за нейния изход.

Петролът сорт Брент поскъпна с около 7% от началото на 2024 г., подкрепен от постоянните геополитически рискове и съкращенията на добива с 2,2 млн. барела на ден от страна на ОПЕК +. От средата на април насам обаче петролните фючърси поевтиняха на фона на намалелите опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток, което би довело до нарушаване на петролните доставки.

Търговията на петролните пазари в понеделник е доста тънка и неликвидна с оглед на т.нар. пролетна банкова ваканция във Великобритания и Деня в памет на загиналите във войните в САЩ, който по принцип дава началото на летния сезон за шофиране.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Междувременно американската инвестиционна банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол до 2030 г. и очаква потреблението да достигне връх до 2034 г. поради потенциално забавяне на въвеждането на електрически превозни средства (EV), което ще поддържа рафинериите да работят с по-високи от средните темпове до края на това десетилетие.

Изследователският отдел на банката повиши прогнозата си за търсенето на суров петрол за 2030 г. до 108,5 милиона барела на ден от досегашната прогноза за 106 млн. барела и очаква търсенето да достигне връх от 110 млн. барела на ден през 2034 г., последван от продължително плато (без изменение) до 2040 г., се посочва в последния анализаторски доклад на GS.



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 6 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни  (първоначалните бяха за 5 км). Данните са на Националния институт..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Владимир Малинов

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘".  Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи безплатно по тролейбусна линия номер 9 в София. Той ще е по улиците..

публикувано на 17.06.24 в 20:28
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от досегашните заместник-министри, приближените до бившия министър на отбраната Сергей Шойгу Николай..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции и едновременно с това да поддържа търговските ни отношения, но реалността е друга", заяви..

публикувано на 17.06.24 в 19:55