Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: НАТО и ЕС да предприемат мерки срещу Русия в Западните Балкани

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Като превенция срещу Русия част от мерките на НАТО и ЕС трябва да се предприемат по отношение на случващото се в Западните Балкани. С военни способности НАТО не може да се справи с дезинформацията и е важна ролята на ЕС за справяне с тези процеси. НАТО може да помогне за гарантирането на вашата сигурност, но останалите инструменти са в ЕС.

Това коментира в интервю пред БНР Ивайло Иванов, член на съюза на офицерите от запаса "Атлантик".

Според него там, където Русия не може да използва военна сила, използва хибридни атаки.

"Ситуацията се влоши през последната година и половина, изблици на ескалация има в Босна и Херцеговина, в Косово, в Сърбия, това са исторически проблеми, но няма съмнение, че Русия прави всичко, за да ескалира проблемите и да се възползва от напрежението", припомни Ивайло Иванов.

Според него "превантивните политики - като усилване на присъствието на НАТО в региона, е добро и намалява напрежението, този регион трябва да остане във фокуса на българската външна политика и на НАТО". 

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

В предаването "12+3" той коментира, че сред обсъжданите теми на Парламентарната асамблея на НАТО в София "нямаше нещо ново и изненадващо".

"Това, което се говореше - подкрепата за Украйна, свалянето на ограниченията и подобряване на отбранителния комплекс, са неща, които се дебатират отдавна. Но придават легитимност и тежест, защото трябва да бъдат облечени от законодателни актове. Тези декларации и документи, одобрени, подсказват широката политическа подкрепа в страните членки на НАТО. Политическото и дипломатическото изолиране на Русия е изключително важно и това ще се случи и на Мирната конференция за Украйна в Швейцария в средата на юни", обясни експертът по международна сигурност.

Според него "последните събития и варварският начин, по който Русия води войната - върху инфраструктура и граждански цели, доведоха до тези искания на НАТО".

Той смята, че "Великобритания направи пробива с посещението на външния министър Дейвид Камерън в Киев и заяви, че Украйна има правото да се отбранява, включително да използва британското оръжие на територия на Русия".

И като пример Иванов посочи нападенията в Харковска област, "видя се до какво водят тези ограничения". 

"Документите, одобрени на Парламентарната асамблея на Алианса, са важни, но нямат задължителен, обвързващ характер с НАТО. Но от гледна точка на легитимност на решенията, трябва да бъдат финансово осигурени през бюджетите на страните, а това става в парламентите. Депутатите от страните членки да са по-добре запознати с протичащите процеси, както и с решенията, които се вземат и ще се вземат. В София Столтенберг ги запозна с процесите и решенията, които ще се вземат. Да има синхронизация, което облекчава процеса на вземане на решение и реализирането им", разясни експертът.

"Подкрепа никога не е излишна, когато имаме сериозни заплахи за сигурността. Ролята на България е важна, за да изявим нашите желания със съюзниците за засилване на нашата противовъздушна отбрана, усилване на въздушното присъствие на НАТО, повече средства за разузнаване и наблюдения, които НАТО може да осигури в този регион, за да се знае какво прави Русия. Увеличаване на физическо присъствие на сили на НАТО на наша територия е спорен въпрос, а на Източния фланг се борят със зъби и нокти да имат физическо присъствие на Алианса. Защото това гарантира тяхната сигурност и то, без да се правят финансови усилия", препоръча Ивайло Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции и едновременно с това да поддържа търговските ни отношения, но реалността е друга", заяви..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология прогнозираха, че в България от 19 юни започва повишение на температурите като се очаква да бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Проф. Михаил Станчев

Михаил Станчев: Много е важно, че формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна"

Много е важно, че в декларацията от Конференцията в Швейцария формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна", а не "конфликт в Украйна" , както преди това се говореше. Това каза пред БНР историкът проф. Михаил Станчев от Харковския университет в Украйна и уточни: "На Конференцията се подчерта, че това е военна агресия на Русия срещу Украйна..

публикувано на 17.06.24 в 19:17