Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоренцо Кодоньо: Решението е твърде дръзко и рисково

ЕЦБ сваля лихвите за първи път от преди пандемията. Какво означава това?

Проф. Флориан Хайдер: Пикът на лихвите е достигнат, тенденцията е низходяща

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка намали завчера водещите си лихви с 25 базисни пункта за първи път от 2019 година. Решението беше очаквано, но срещна критики, защото инфлацията в еврозоната отново е възходяща. През май общият индекс е 2,6 на сто при 2,4 през април. Това породи въпроса дали не прибърза ЕЦБ с лихвеното намаление.

25 базисни пункта - това беше очакваното понижение на водещите лихви на Европейската централна банка, която по принцип е доста по-консервативна в промените на паричната политика от Федералния резерв в Съединените щати. Пазарите искаха и го получиха - е краткият отговор на въпроса дали именно сега е бил моментът за ключовата стъпка.

Но Лоренцо Кодоньо, преподавател в London School of Economics, определя решението като "ястребово", или - в превод от езика на финансите - твърде дръзко и рисково:

"Очаквано беше, защото представители на ЕЦБ дадоха предварително да се разбере, че ще бъде решено така. В същото време решенията във Франкфурт трябва да се вземат на базата на съществуващите данни. Какво виждаме в тях през последните три месеца? По-високи стойности при инфлацията - и при общата, и при базисната - и по-високи числа при възнагражденията.

Всичко това може да доведе до още по-голям натиск и покачване на инфлацията в бъдеще. Затова не смятам, че данните предполагаха понижение на лихвите. Но ЕЦБ се фокусира върху прогнозите на експертите си, които установиха стабилизиране на инфлацията и прогнозираха постигане на 2 процента в 2-годишен план. Дори тези прогнози бяха сериозно ревизирани нагоре в краткосрочен план, въпреки че в средносрочен останаха горе-долу на предишното си равнище".

Но прогнозата е за укротяване на ръста на заплатите през втората половина на годината, което ще има позитивен ефект върху инфлацията. Това важи особено за сектора на услугите, където индексът - и при възнагражденията, и при инфлацията - е много висок, според оценките на Франкфурт.

Професор Кодоньо, какво имате предвид под "рисков" ход на ЕЦБ - "смел" или "безразсъден"?

"Решението беше малко рисково. И ЕЦБ ще трябва да стиска палци в следващите няколко месеца да не видим сериозно увеличение на инфлацията, което би подкопало ценовата стабилност. Ако не се срещне с подобен проблем, банката ще може да продължи с отхлабването на паричната политика. Но според мен не е сигурно, че следващият ход в тази посока ще бъде скоро".

Професор Флориан Хайдер, който ръководи дирекцията за научни анализи в Института за финансови изследвания "Лайбниц" във Франкфурт и има дългогодишен опит като експерт в Европейската централна банка, одобрява решението на Франкфурт:

"Посланието на управителката Кристин Лагард беше, че битката с инфлацията вече е спечелена. Все още не сме изминали последните километри от това пътуване, но постигнатият напредък е огромен. Това трябваше да бъде отбелязано в лихвената политика и точно така се случи. Сега е ясно, че върхът е достигнат и че посоката за лихвените равнища е надолу. Въпросът "с каква скорост" остава отворен, но важното е, че пикът на лихвите е достигнат и тенденцията е низходяща".

Но … с препятствия и неравности...

"Първата такава неравност е, че инфлацията всъщност се увеличи през последния месец. Но за мен по-големият проблем е епизодът с повече от 10-процентната инфлация от октомври 2022 година - доста необичаен епизод - все още не е напълно осъзнат. Не е ясно дали ще можем и занапред да разчитаме на познатите ни модели за управление на инфлацията. Не е изненадващо, че ЕЦБ подходи доста предпазливо. Защото в много аспекти това е напълно непозната икономическа ситуация".

Това ли е причината един от централните банкери да не подкрепи лихвеното намаление? И кой е той? Разговорът с професор Хайдер беше около два часа след решението на ЕЦБ, през които той е бил със студентите си - помоли ме за това уточнение, защото всяко предположение кой е скептичният банкер би било спекулация?

"Подозирам, че въпросният банкер не е искал агресивно лихвено понижение. Проблемът е, че ЕЦБ вече беше създала сериозно очакване, че ще го направи през юни и ако не се беше случило, пазарите щяха да са крайно разочаровани. Затова банката нямаше избор. Но гласувалият "против" представител на страна от еврозоната, според мен е искал да се запази предишното ниво на лихвите".

Защото Франкфурт прави оценка на общото равнище на индекса, а не държава по държава, отбелязва от своя страна Лоренцо Кодоньо:

"Предполага се, че гласувалият против е управителят на Централната банка на Австрия. Но въпросът не е само кой е бил против. За някои страни-членки решението е изгодно, защото вече са свалили инфлацията под 2 процента. В други обаче индексът все още е много висок".

И ако се върнем към неравностите по пътя, освен опасността от връщане на инфлацията, Кодоньо със сигурност вижда политическия пейзаж като препятствие за благоразумна финансова политика:

"През тази година има избори в много от страните-членки и те могат да доведат до значителни промени в политиката им. Да не забравяме и че недалеч от границите на еврозоната се водят две войни с потенциал да причинят още трусове в глобалната търговия. Доста фактори има, които могат да се комбинират и да повлияят негативно на икономическия растеж и на инфлацията".

Флориан Хайдер предпочита да се пази от политически коментари, защото неговата експертиза е във финансите, но със сигурност определя като "голямо неизвестно" евентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом. За Европа - дори и да има сериозно увеличение на крайнодесния вот, професор Хайдер не вярва, че политиката на Стария континент ще претърпи коренна промяна. Европейската централна банка е независима институция, а политическите послания срещу нея или стабилността на еврото са просто популистки спекулации, убеден е финансистът:

"След като инфлацията е понижена от над 10 процента до две цяло и няколко десети при целева стойност 2 на сто в средносрочен план, не мисля, че може да се намери аргумент в подкрепа на позицията, че ЕЦБ се е отказала от ценовата стабилност".

Същото важи и за Федералния резерв, отбеляза още Хайдер, според когото е нормално свалянето на лихвените равнища от двете страни на Атлантика да става с различно темпо. Икономиките на Съединените щати и на еврозоната са много различни - достъпът до енергоносители, цените им, регулациите. Не може да се очаква пълен синхрон между двете банки. Пазарите залагат на задържане на лихвите в Съединените щати поне до септември. Тогава - кога ще е новото намаление на лихвите в еврозоната?

"Бих се изненадал много, ако има ново понижение на лихвите тази година. Може би - подчертавам - може би, в края на годината ще има още един спад с 25 базисни пункта - просто за да се запази моментната тенденция", прогнозира Флориан Хайдер, според когото ЕЦБ е свършила "чудесна работа" с реакцията си на множеството кризи, които връхлетяха Европа.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49