Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

| Интервю

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори.

Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1.

"Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа, според нашата извадка. Малко по-висока - от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. От сега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2-ри април миналата година и на европейските избори през 2019 г.", посочи Първан Симеонов.

Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

Той коментира "менюто на избора".

"Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню."

Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано, изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на "Галъп" Първан Симеонов каза:

"В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори. (...) Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера", заяви Симеонов.

В момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада, обясни още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работиха: Явор Римски, Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж: Западът е провокирал Путин за войната в Украйна

Във Великобритания коментарът снощи на лидера на "Реформирай Обединеното скралство" Найджъл Фарадж, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна", породи вълна от гневни реакции на политици. Тази сутрин и премиерът Риши Сунак осъди твърдението като напълно погрешно и "наливащо вода в мелницата на Владимир Путин". В интервю за Би Би Си..

публикувано на 22.06.24 в 14:03
Пороминово

Кюстендилското с. Пороминово избира кмет в неделя

Двама са кандидатите за кмет на кюстендилското с. Пороминово на частичния вот, насрочен за утре, 23 юни- студентката от ЮЗУ "Неофит Рилски" Владислава Тущова, издигната от ИТН, и Кирил Калинков, номиниран от ГЕРБ. Избирателите по списък са към 430, казаха от ОИК-Кочериново. Кмет на дупнишко село е регистриран като ЕТ, ОИК му..

публикувано на 22.06.24 в 13:57
Диагностичен център за гръбначни изкривявания, Видин

Поне 50 деца годишно се нуждаят от оперативно лечение на сколиоза

При поне 50 деца годишно се налага оперативно лечение на сколиоза, а поне при няколкостотин се установява сериозно гръбначно изкривяване всяка година.  Това каза ортопедът д-р Станислав Балев по време на провеждащата се в София детска конференция "Аз и сколиозата".  Д-р Балев посочи, че за лекарите е проблем липсата на яснота какво предизвиква..

публикувано на 22.06.24 в 13:24

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40

Китай заплаши Европейския съюз с търговска война

Ако следите мачовете от Европейското първенство по футбол, със сигурност Ви е направило впечатление, че сред основните спонсори са много китайски компании. Например производител на електромобили.  "Сигурни сме, че до 2030 година ще оглавим европейския пазар по продажби", убеден е шефът на компанията за Европа. Създадена едва през 2003 година,..

публикувано на 22.06.24 в 12:17