Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители сигнализират за забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите

Мая Райнова

За забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите сигнализират зърнопроизводители. Еко схемите са един от новите елементи на общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. и имат за цел да подпомагат земеделските стопани при приемането на практики, които свеждат до минимум отрицателното въздействие на селското стопанство върху околната среда и климата. Чрез спазването на еко схемите ЕС възнаграждава онези стопани, които опазват природните ресурси и осигуряват обществени блага, които не са отразени в пазарните цени.

Независимо от поставения индикативен срок за изплащането на този вид субсидии, който беше края на месец май, зърнопроизводителите все още чакат, като този път обещанията са, че парите ще бъдат изплатени в края на месец юни. До какви затруднения в стопанствата им води това и какви допълнителни инвестиции се налага да правят фермерите, за да спазят изискванията, поставени от ЕС?

В началото на месец февруари вече бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и настоящ служебен министър на земеделието Георги Тахов съобщи, че първите плащания по еко схемите ще започнат от 10 март. Беше представен и индикативен график с плащанията, според който до края на месец май зърнопроизводителите, инвестирали в еко схеми, трябваше да получат парите си. Според думите на Тахов тогава за първи път в Кампания 2023 г. вместо 1 имаме 8 еко схеми, които обаче са с голям документооборот, свързан с нормативните разпоредби.

Две са еко схемите, които са най-желани от земеделските стопани, посочи и Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

"Предходните две години бях изключително трудни за сектор селско стопанство, в това число и зърнопроизводство и забавянето на плащането на субсидиите по еко схемите допълнително утежнява ситуацията", споделя Ивелина Папазова, която обработва около 20 000 декара земя в община Добричка.

Забавянето на изплащането на субсидиите води до забавяне при разплащането и на земеделските производители, допълват Радостина Жекова и Ивелина Папазова.

Репортаж на Мая Райнова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47