Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето на човек с увреждания. 

Освидетелстването на хората само по документи от 21-ви юни няма да реши проблема със забавеното издаване на решения, смята д-р Вергиния Тодорова, председател на ТЕЛК в областната болница в Монтана. Тя е скептична и към насочването на случаи от други населени места:

"За две години, в които работя, аз научих на кои специалисти можеш да им се довериш, че документите са по-достоверни. И на кои нещата не са въобще така. Но когато дойдат от друг град, аз изобщо не познавам там специалистите и не мога да кажа кой документ е може би достоверен и кой евентуално не е". 

По данни на здравното министерство вече са сформирани 67 нови комисии, а по данни на НЕЛК 30 лекари от тях са се обучили да правят експертиза на хора с инвалидност. Сред обучителите е д-р Тодорова, която твърди, че медиците се интересуват само от допълнителното заплащане, което ще получават:

"Всеки е разбрал, че това ще бъде просто проформа - той да се води, че е в тази комисия, но нямат желание и интерес да се занимават с това нещо".

Според новите правила издаването на решение трябва да става в 3-месечен срок от подаването на заявление в регионалната картотека. Обжалването пред НЕЛК ще бъде еднократно и ако след новото произнасяне на ТЕЛК човек не е доволен от резултата, Националната комисия ще взима окончателното решение.

Интервюто на Людмила Железова и Елена Бейкова с д-р Виргиния Тодорова от ТЕЛК- Монтана в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31
Южната стена на Чо Ою

Екстремните спортове 2 - 9 юни 2024

Непалска експедиция изкачи по нов маршрут осемхилядника Чо Ою откъм Непал (Южната стена). 8-членният екип е бил воден от Gelje Sherpa, а в състава е бил и 18-годишен французин. Това е първото цялостно изкачване по югозападния хребет. Целта на непалците беше да направят маршрут откъм родината си, за да могат да водят клиентите си по него. В момента..

публикувано на 10.06.24 в 16:09