Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

| Интервю
Ивелин Михайлов и Николай Марков с водача на листата във Варна проф. Юлиана Матеева и водача на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова
Снимка: БТА

"Величие" ще бъде държана "на трупчета", заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.  

"В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално, да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде използвано, защото във всеки един момент тези хора могат да бъдат вкарани в ареста", обясни той.

В предаването "12+3" журналистът изброи проверките, за които знае, че се водят. Според него по всички тези неща "уж" се работи от години. Но:

"Аз съм убеден, че ако вече не се е състоял този разговор, той ще се състои в парламента – че партиите в НС, които имат директни връзки с прокуратурата, ще заявят на партия "Величие", ако вече не са го направили, че ако в един момент те искат да не играят по правилата, са хванати. В този случай партия "Величие" е нещо като мечтата на прокурора от парламентарната република. Тук дори не се налага на прокуратурата да измисля нещо. Тук действително има много сериозни съмнения за много престъпления – за финансови измами, за данъчни измами, за имотни измами, за изборни измами, дори за потенциални престъпления срещу републиката. Всичко това е възможно да бъде вкарано в преписка и след това потенциално в обвинителен акт".

Община Ветрино, която е една от най-малките в България, технически е превзета, отцепена територия, в която са изкупени огромно количество от имотите, а полиция няма, коментира Йоан Запрянов, който следи случващото се в Община Ветрино и "Исторически парк" от 2019 г.

"Общински охранителната дейност се прави от фирма, близка до "Исторически парк". Там тренира и нещо, което ужасно прилича на паравоенно формирование, което се брандира като спортен клуб. Нейният основен водач, който тренира повечето хора, сега ще бъде депутат в парламент", добави той. И продължи:

"Исторически парк има два аспекта. Първият е чисто финансовият, който не беше наред. Впоследствие разбрахме още доста неща, които не са наред. "Исторически парк" има акции, които са предварително изкупени и вместо да набира капитал по нормалния начин – чрез борса или публично предлагане, "Исторически парк" продава вече налични акции от физически лица на физически лица, като така парите въобще не стигат до самото дружество. Те не се отчитат по никакъв начин. Продават се на каквито цени искат. Счетоводството изглежда като че няма общо с реалността. КФН стигна сама до заключението, че това е потенциална измама на инвеститори още през 2019 г., след което предаде случая на прокуратурата. Варненската прокуратура два пъти отказа да започне производство срещу "Исторически парк" и Ивелин Михайлов, който е управител, но не е мажоритарен собственик по документи".

За пръв път през 2021 г. той е чул от хора, че са измамени и че са инвестирали, без да знаят за това. "В последните 2 години имаше един своеобразен порой от хора, които са били вътре и по някакъв начин са били ощетени или смятат, че това се е превърнало в секта, култ на личността, отцепена територия, превзета община със свои собствени силови структури", добави Запрянов и обясни как продължава да се финансира "Исторически парк".

Според източници на медията в момента и през последните години цялата общност около "Исторически парк" се финансира чрез тегленето на кредити от физически лица от множество банки:

"Използва се един бъг в банковата система, която позволява да се теглят кредити в рамките на 2 седмици от различни банки, преди да бъде обновено досието в Централния кредитен регистър. Така човек, който преди това 6 месеца е осигуряван на максимална сума, може само чрез потребителски кредити без проблем да изтегли поне 150 хил. лв., които след това се предават директно или индиректно на Ивелин Михайлов, който е и основател на партия "Величие"".

Цялото интервю на Константин Мравов с Йоан Запрянов в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05