Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

От юни до септември 2024 г. може да посетите - "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника"

6
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия
Снимка: Станислава Пирчева

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост.

В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, за да ни разкаже повече за изключителната изложба, посветена на 125-годишнина от рождението на един от най-значимите български художници живописци, за богатото творчество на гения, който завладя света. Разговорът съвпада с деня за размисъл, който предхожда изборния ден за Народно събрание и Европарламент. В този важен момент за нашата страна, внасяме глътка култура с едно обогатяващо преживяване чрез изкуството, като се потопим в света на един от най-емблематичните български художници и научим повече за неговото изключително наследство.

На въпроса може ли творчеството на Дечко Узунов да ни даде уроци за справяне с настоящите политически и социални предизвикателства и изобщо как може изкуството да служи като мост между различните политически и социални групи в обществото, както и какъв съвет би дала Аделина Филева на хората в деня за размисъл преди изборите, относно значението на културата и изкуството в живота им: 

"Аз първо бих ги поканила в галерията и след това да отидат и да пуснат своя глас, за когото и да е. Знаете ли, много ми се иска някак си да е задължително посещението на галериите за нашите политици. Поне един път месечно да трябва да отидат в музей или художествена галерия, на театър или на концерт, за да промени малко изкуството гледната им точка, да се запознаят и с други хора, да излязат от своята среда. Когато си вътре затворен само в една среда и ако те са си самодостатъчни, това е изключително опасно за нас. Кръгът, познанствата на нашите политици трябва да бъдат широки и те наистина трябва да се срещат повече с хората на духа и там трябва да стават други разговори. Именно за това какво трябва да направят".

Натюрморт, 1935

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се осъществява в партньорство между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция "Архиви", като включва поредица изложби, посветени на годишнината на художника. Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица "Дечко Узунов. Монументално изкуство". 

В периода юни - септември 2024 г. посетителите ще имат възможност да видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази, не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов.

След експозицията, посветена на светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм "Свети Йоан Предтеча" в гр. Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска. През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм "Св. Иван Рилски" в гр. Перник. Помощник е Александър Поплилов. По-късно, през периода 1981–1983, Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разрушени по времето на Втората световна война (1939–1945). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

Композиция (Пейзаж с лодки), 40-те години на ХХ в.

Филиал "Дечко Узунов" на Софийска градска художествена галерия притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – "Св. Георги“ (1930-те г.) и "Автопортрет със светци" (1983 г.), свидетелство, че художникът се връща към изобразяването на свети образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения.

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър "Иван Вазов" – София, Национален исторически музей, Музея на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Народно читалище "Васил Левски" – Карлово, Катедрален храм "Свети Йоан Предтеча", гр. Казанлък, и храм "Св. Иван Рилски", гр. Перник.

Аделина Филева

Аделина Филева е родена в София през 1959 г. Дипломира се в специалност „Изкуствознание” при Национална художествена академия в София, а от 1995 г. става част от екипа на Софийска градска художествена галерия. Десет години по-късно поема управлението като директор на галерията и извежда институцията на едно от челните места в сферата на изложбения живот в страната. През 2006г. със съдействието на общината възстановява галерия „Васка Емануилова“, която днес е важно средище за българската скулптура и съвременно изкуство. От 2016г. и галерия „Дечко Узунов“ става филиал на СГХГ. Галерия, която има също своята специфична творческа програма.

Като историк на изкуството и уредник експозиция в галерията проучва различни проблеми от историята и съвременното развитие на българското изкуство. Съдейства на отделни творци, наследници на художници и изкуствоведи за реализацията, аранжирането, научното документиране и откриване на ретроспективни или самостоятелни изложби от България и чужбина. Подготвя и реализира самостоятелно или в колектив изложби, книги и каталози, представящи различни творци и проблеми на българското изкуство. Като директор на институцията разработва стратегията и правилниците, създава обществен съвет подпомагащ и представящ СГХГ, координира дейността на галерията и филиалите, подпомага развитието и реализацията на проектите на колегите, привлича съмишленици и партньори, работи за дигитализацията на фонда, активно си сътрудничи със СО, Министерство на културата, галериите и музеите в страната и в чужбина. Носител е на много награди в областта на изкуството.


Още по темата слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарита Димитрова

Какво да очакваме на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония"

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат открити 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол . Това каза пред БНР Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".  "Това, което става в Созопол, са едни много смислени събития, наложени през  "Аполония" и през културния афиш, който всяка година има", добави тя. От..

публикувано на 17.06.24 в 18:55
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на 19 юни, сряда, е дизайнера Ерина Боянова.  Проектът представя 7 нови постера, създадени за 7..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година  Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05