Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 мъже, жени и невръстни деца от Северна България ще се включат в дефилето на народната носия

Из тайните на бабините ракли в павликенското с. Недан

Павликенското село Недан и народното читалище "Селска любов" - дефиле на народната носия
Снимка: Здравка Маслянкова

Кметството в павликенското село Недан и народното читалище "Селска любов" канят млади и стари на дефиле на народната носия. Десетки жени, мъже и дори едногодишни деца ще покажат народните си носии на събитието от 16 часа в съботния ден на площада пред читалището.

Само по престилката на момата ергените преди повече от век са можели да разберат от къде е момичето, без да си разменят и дума с избраницата на сърцето си, разказват жените от Павликенския край, които пазят народните носии на бабите си, вадят ги от раклите, обличат ги и показват пищността и красотата им

Жените от Павликенско са имали различна носия за делник и за празник, а 120 мъже, жени и невръстни деца от Северна България ще се включат днес следобед в дефилето на народната носия, което ще се проведе в павликенското село Недан, разказва музеологът д-р Диана Митева от организаторите:

"Дефилето на народната носия в с. Недан се провежда за трета поредна година. Участниците с всяка изминала година нарастват. Тази година масово записват деца. Имаме поне 8-9 са едногодишните деца, които са записани. Чрез дефилето на народната носия цели да поддържаме жив българския дух, да извадим наличните носии от раклата на баба и да закърмим от най-ранна детска възраст нашите български деца с традиционния български фолклор. Тази година се очаква на сцената да се появи и индийска народна носия. Ще я представи англичанка на име Мери. Тя ще се включи и с българска народна носия със свои съгражданки от село Горна Липница ще представи обичай".

Бабините ракли на жените от Павликенския край пазят безценни богатства – това са народните носии, изпъстрени с шевици, престилките с гюлове и кръстове. Младите се научиха да пазят това богатство и все по-трудно някоя фамилия се разделя с наследствената си народна носия.

Как да различим дали една носия е автентична или към нея е прибавяно и осъвременявано – колкото по-богата е шевицата, толкова по-отчетлива е липсата на дантела по долния край на ризата и по ръкавите. Появили се дантелата, шевиците стават по-бедни, но никога не съществуват и двете, поясняват музейните експерти. Жури с председател етнологът доц. Миглена Петкова, заместник-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново, ще определи победители в дефилето, поясни Диана Митева:

"За победителите  ще има награди в различните категории – за цялостно аранжирана народна носия и за най-автентична народна носия. Предвидени са награди и за най-малък, и за най-възрастен участник. Носиите са от 4 различни области в България – Велико Търново, Габрово, Ловеч и  Плевен“.

Българският дух е жив в Павликенско, а любовта към корените ни става все по-силна, разказва музеологът Диана Митева:

"Явно сме успели да запалим искрата в тях и това, че много хора тази година ще има извън дефилето, които искат с народни носии да дойдат в Недан, много ни радва. Оркестър "Павликени" ще свири народни хора между различните кръгове, което е още един показателен пример в тази посока".

Дефилето на народната носия в павликенското село Недан се организира от кметството в селото и народно читалище „Селска любов“. Празникът започва от 16 часа в съботния следобед на площада пред читалището.


По темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48