Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд.

Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и текст от Конституцията, които гарантират принципите на правовата държава, на равенство на гражданите пред закона и произвеждане на избори въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Административното дело е образувано по жалби на Антон Николов в качеството на кандидат за общински съветник от ПП „Движение за права и свободи“, ПП „Има такъв народ“, Бойка Маринска и Стоян Траянов – и двамата кандидати за общински съветници от МК „Земеделски народен съюз“.

Делото е свързано с начина на разпределение на мандатите в общинския съвет в Пазарджик. В конкретния случай съдът в града е установил, че Общинската избирателна комисия (ОИК) е определила общинска избирателна квота от 721 гласа, водейки се от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, според която "Общинска избирателна квота" е частното от делението на общия брой на действителните гласове, с изключение на „Не подкрепям никого“ на броя на членовете на общинския съвет. Когато частното не е цяло число, общинската избирателна квота е най-близкото по-голямо цяло.

ОИК-Пазарджик е установила 29 533 действителни гласа, получени за партии, коалиции и местни коалиции, които е разделила на общия брой мандати за общински съветници – 41 и е получила числото 720,317. Съобразно Методиката е определила общинската избирателна квота на най-близкото по-голямо цяло число, а именно 721.

От заключенията на приетите по делото съдебно-технически експертизи се установява, че в част от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК), предмет на проверка от вещите лица, като действителни са записани общо 67 гласа повече, отколкото са преброили вещите лица, съответно в друга част от протоколите на СИК са записани 65 действителни гласа по-малко, отколкото са преброили вещите лица. Или от общия брой действителни гласове, отразени в протокола на ОИК - 29 533, следва да се извадят 67 гласа и да се добавят 65 гласа, т.е. този общ брой да бъде намален с 2 гласа. Към тях следва да се прибавят 63 действителни гласа, които в протоколите на СИК са отразени като недействителни (в някои протоколи са отразени като недействителни 81 гласа по-малко, същевременно в други протоколи са отразени като недействителни 144 гласа повече, отколкото са установили вещите лица и разликата между тях е именно 63 гласа). Така след като към по-горе установеният общ брой действителни гласове - 29 531 - се добавят още 63 гласа, то броят на действителните гласове, дадени за кандидатските листи на партиите, коалициите и местните коалиции, възлиза на 29 594, обясняват от съда.

Съобразно данните от заключенията на вещите лица и по-точно констатираните от тях разлики в броя на действителните и недействителните гласове – както са преброени от тях и от друга страна както са описаните в протоколите на секционните избирателни комисии. Така, ако бъде приложен въпросният текст от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, общинската избирателна квота би била 722 гласа. Разлика от 1 глас в общинската избирателна квота не би могла да повлияе върху разпределението на мандатите, посочват от съда. 

Ако обаче разпоредбата на Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс остане неприложена в частта, касаеща гласовете "Не подкрепям никого", то общинската избирателна квота би била 751 гласа. Тогава към 29 594 действителни гласа, получени за кандидатските листи на партиите, коалициите и местните коалиции, следва да бъдат добавени 1168 гласа „Не подкрепям никого“, като разделяйки този сбор от 30 762 на броя мандати за общински съветници – 41 - се получава числото 750,292, което съобразно Методиката определя общинската избирателна квота на 751 - най-близкото по-голямо цяло число.

Съдията – докладчик приема, че в конкретния случай разликата от 30 гласа в общинската избирателна квота ще повлияе съществено върху разпределението на мандатите. Съдията приема, че с оспорената разпоредба в посочената част, законодателят не е изпълнил конституционното си задължение последователно и трайно, адекватно на принципите на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване да създаде стриктна и прецизно синхронизирана правна уредба, чрез която да гарантира упражняването на избирателните права на всеки гражданин.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Над 100 коли се включват в 12-ия "Трабант фест" край Тетевен

Над 100 трабантчета от цялата страна ще се включат в 12-то издание на "Трабант фест", в курорта Рибарица и местността "Костина". Гостите на "Трабант фест"-а ще видят атрактивни автомобили от миналото, поясни организаторът Вълчо Стаменовски. "За пръв път ще присъства и "Трабант" с десен волан. В България е правен за Англия, но не е..

публикувано на 06.07.24 в 08:46

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Както всяка година, и сега въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата..

публикувано на 06.07.24 в 08:37
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59