Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Смяната на директори на шест общински дружества е незаконна, категоричен е той

| Интервю
Борис Бонев
Снимка: Савина Спасова

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои, заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев.

"За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години основен опонент на ГЕРБ в София, да носим отговорност и да споделяме вината за чужди грешки, направени на национално ниво, които дори не са били съгласувани и коментирани с нас. Този начин на работа обаче от моя страна приключва. Разговорите с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения, за това тази коалиция как ще я бъде в Столична община, предстоят. Това ще бъдат сериозни разговори. Това, което мога да обещая от страна на "Спаси София", е, че ние ще бъдем принципни. Винаги, когато сме водили разговори, те са били базирани на политики, не на постове, не на разпределение на власт", категоричен бе той.

Според него смяната на директори на шест от най-важните общински дружества в София е не само неморална, но и незаконосъобразна.

Той уточни, че не се противопоставят на самата смяна на директорите, а на начина, по който това се прави:

"Нашата визия беше и ние имахме готови доклади, които бяха отхвърлени, директно да се отиде на честни, прозрачни конкурси, където да бъдат избрани най-добрите кандидати. Но икономическото мнозинство, дирижирано от ГЕРБ, реши да постави директно на мястото на досегашните директори едни 26 анонимни души, само с едно CV представяне".

Според него дори да има нови конкурси за постоянно ръководство на фирмите, те ще бъдат опорочени:

"Конкурсите се насрочват от комисия, която те си избраха, по правила за провеждане на конкурсите, които те си избраха. /…/ Не очакваме какъвто и да било смислен резултат. Очакваме 90% поне от временно назначените изведнъж да се окажат и постоянно назначени след т.нар. конкурс, който ще проведат ГЕРБ, БСП, ИТН, ВМРО и отцепниците от "Възраждане"".

Нямаме контрол, призна Бонев и обясни: "Това е все едно да имаш правителство, но да нямаш мнозинство в парламента. Общинският съвет може активно да саботира работата на кмета. Ние в Общинския съвет нямаме мнозинство. Там не управляваме. Там управлява ГЕРБ с техните придворни килимчета, най-вече БСП, които се превърнаха в придатък на ГЕРБ, вместо в техен опонент".

Той определи Карлос Контрера като "момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Борис Бонев в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Град Покровск, Донецка област

Не стихва натискът на руските сили по посока на град Покровск в Донецка област

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Продължава руският обстрел на редица украински райони. А в Киев пристигна индийският премиер Наредра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Русия преустанови фериботните услуги между..

публикувано на 23.08.24 в 15:05

Шест са вече наложените глоби за неправомерно ползвана питейна вода в община Кюстендил

Шест са вече актовете за глоби за неправомерно използвана питейна вода за напояване на градини и имоти в община Кюстендил, съобщи за БНР кметът инж. Огнян Атанасов. Най-много актове - три са в малкото село Стенско. Неофициално се коментира, че първоначалната глоба е минимум 50 лева. Броят на глобените, че поливат с питейна вода, в общината..

публикувано на 23.08.24 в 14:59

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

В петък група затворници взеха заложници в затвор във Волгоградска област в Русия и най-малко един член на персонала на затвора беше убит, съобщиха руски държавни медии, цитирани от Ройтерс. Видео, разпространено в руските социални медии, показва най-малко двама нападатели, единият от които твърди, че са бойци на "Ислямска държава" и са..

публикувано на 23.08.24 в 14:29
Никола Янков

Никола Янков, "Синя България": Няма нужда държавата да е банкер

От "Синя България" излязоха с позиция относно поредните скандали около Българската банка за развитие. "Синя България" ясно и последователно настоява за категорично отдръпване на държавата от ролята ѝ на търговец и собственик на бизнеси, включително банки. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестиции в малки и..

публикувано на 23.08.24 в 14:26

Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта

Италианските спасителни екипи са открили тялото и на последната изчезнала от суперяхтата, която потъна край бреговете на Сицилия, предадоха световните агенции.  Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian Смята се, че става въпрос за 18-годишната Хана - дъщеря на собственика, британският..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Виктория Василева

Виктория Василева: "Има смисъл" няма да е лидерска, ще е в център-дясно, консервативна

По различен начин ще бъде конструирана новата партия "Има смисъл", няма да бъде от лидерски тип и предстои да решават дали да се явят на предстоящите парламентарни избори, защото не е на всяка цена. Това сподели учредителят на "Има смисъл" Виктория Василева в интервю пред БНР.  Тя влезе в 50-ото НС от Величие, след като преди година се..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Еманюел Макрон

Макрон събира водачите на парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер

Близо два месеца след предсрочните избори във Франция, президентът Еманюел Макрон събира водачите на всички парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер.  Макрон отложи смяната на правителството по време на Олимпийските игри и остави временно кабинета в оставка. Олимпийската политическа пауза приключва, първите приети от президента..

публикувано на 23.08.24 в 13:39