Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 62 години от кончината на народния певец Борис Машалов

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

Снимка: архив

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов. 
Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми. Каква голяма радост изпитвам, каква буйна кръв потича по жилите ми и мисля, че ставам два пъти българин."

"Както слънцето грее в красивата ни природа, така и Борис Машалов грее в красивата ни народна песен."

Георги Лушнарев

Това каза народният певец от Беломорска Тракия Георги Лушнарев в ефира на предаването "Рано в неделя" по програма "Хоризонт". Той е последовател на Борис Машалов.

"Аз съм изучил всичките песни на Борис Машалов. Те са 37. Всички песни аз съм ги учил, преписал. От 12 до 14 часа на ден съм репетирал "Заблеяло ми е агънце", само и само да бъда близко в гласово състояние и стила на Борис Машалов. Това е истински учител, който не се забравя. Това са ми учителите - Борис Машалов, Павел Сираков и босненският народен певец Сафет Исович, който има 40 златни плочи."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни продължава да е активен пожарът до Кавала. Към действащите 130 огнеборци включиха още 80..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк с писмени въпроси до ЕК заради тенденциозни институционални проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк се пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16

Концерти с кауза - за българска музика, в подкрепа на репродуктивното здраве и българския жестов език

Следващата седмица от Сливен стартира турнето "Концерти с кауза" . В рамките на кампанията ще се проведат концерти в 12 града, които целят да популяризират три каузи - за повече българска музика в национален ефир, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и за популяризиране на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден..

публикувано на 24.08.24 в 10:10

Отменен е фестивалът в Солинген

При атака с нож късно снощи в германския град Солинген загинаха трима души и осем бяха тежко ранени. Трима души са загинали при атака на фестивал в Золинген По първоначални данни мъжът е атакувал с нож безразборно хората около себе си по време на фестивала на град Солинген. Има най-малко трима загинали и осем тежко ранени. Според свидетели..

публикувано на 24.08.24 в 10:03

Стрелбата в Гърция, войната в Украйна и политическата битка в САЩ белязаха седмицата

Точно преди седмица - скандал, сбиване и стрелба в крайбрежен бар и заведение в курортното селце Ханиоти на първия ръкав на Халкидики прикова общественото внимание в Гърция, но и в България.  Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  До него се стига след..

публикувано на 24.08.24 в 09:56

Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си

Легендата на френското кино Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си в Душ и . Актьорът, който почина преди шест дни на 88 години, бе обявил, че не желае национална церемония. Порталът пред имението на Ален Делон в Души е обсипан с цветя и мили думи от почитатели, дошли от цяла Франция. Легендарният актьор обаче ще бъде изпратен в..

публикувано на 24.08.24 в 09:29
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти на Канарските острови беше обсъден на среща на испанския премиер Педро Санчес и регионалния лидер..

публикувано на 24.08.24 в 08:42