Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да направи крачка назад

| Интервю
Снимка: Президентство

"Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис". 

Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове на преговорния екип, който беше излъчен за разговори с политическите сили по предложената от тях декларация. 
Тя призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да направи крачка назад. По думите ѝ крачката назад може да бъде крачка напред за всички. Срокът, който ПП-ДБ са си дали за провеждане на срещите, е до края на седмицата. 

"Ако тази крачка назад, това политическо его, това надъхване не престане, то тогава да отидем на поредните парламентарни избори, в които аз не виждам кое ще бъде различното. Ще бъдем изправени пред ситуацията - след няколко месеца отново почти същите парламентарно представени групи да трябва да водят почти същия политически разговор, но за пореден път ще има деградация в доверието на българските граждани", предупреди Илиева в предаването "Преди всички". 

"Колкото и пъти да правим едно нещо по един и същи начин, то резултатът ще бъде един и същ. Затова ние в нашата декларация предложихме т.нар. техническо правителство - надпартийно, национално, което беше основата парламентарната група да обсъди и предложи в НС да се приеме тази декларация. Новият подход, който избрахме, е да сложим целта в началото. Това, което предлагаме, са средства за постигане на тази цел", обясни депутатът.

Според нея срокът от 3 месеца, който те поискаха от президента като отсрочка за връчването на втория мандат, по Конституция е определен като разумен. Това означава, че е приложим към настоящата политическа ситуация, обясни тя. По думите ѝ президентът трябва да предприеме действия, които да прилагат Конституцията на практика:

"Да може той в правомощията, които са му вменени, да осъзнае, че има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици. Това е нашият апел към него - нека той да бъде разумен - така, както ситуацията го налага".

За отстраняването заради несъвместимост на Андрей Гюров от БНБ Илиева изказа мнение, че това е тенденция. По думите ѝ това не е първото отстраняване на представители на ПП-ДБ. 

"Това е много опасна тенденция. Тя показва, че всеки може по едни или други недобри съображения да бъде отстранен от заеманата от него длъжност. Като тези недобри съображения за съжаление са свързани с това как политиците се отнасят във властта, т.е. има ли някой, който злоупотребява с властта и като злоупотребява с нея, той в чий интерес го прави. Тук не виждам интереса на обществото, а виждам личен интерес от всичко това". 
Цялото интервю на Силвия Великова с Людмила Илиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57

"Ние, потребителите" предупреждава за недобросъвестни практики в кампании от типа "обратно на училище“

Въпреки обявеното от търговците намаление на цените на всичко, някои стоки са на редовните им цени, обобщават от онлайн платформата "Ние, потребителите". В някои случаи на етикета е изписана само старата цена без обозначение, че има намаление. Има и магазини с обявено намаление, но се оказва, че то не е валидно за всички артикули. В поредната..

публикувано на 27.08.24 в 09:55
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар

Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар . Това е мнението на директора на Портал "Европа" Юлиана Николова относно предстоящите разговори за излъчване на нов български еврокомисар. Срокът за това е петък, като ЕК очаква от България номинация на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен.  " Един..

публикувано на 27.08.24 в 09:49

Вода от Държавния резерв за три общини

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще подпомогне три общини с бутилирана питейна вода заради проблем с трайно засушаваше и намален дебит във водоизточниците, съобщиха от агенцията, предаде БТА. Съгласно решение на Министерски съвет, взето на 26 август, ще бъдат предоставени 59 000 литра питейна вода на община Павликени, 55..

публикувано на 27.08.24 в 09:14
Стефан Манов

Във Франция: Който се качи на кораба на правителство, гори за президентския вот

Конституцията на петата република, приета с референдум под импулса на Де Гол, не предвижда изобщо сегашната ситуация. Това каза пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, за следизобраната ситуация във Франция и невъзможността да се постигне мнозинство за управление.  Във Франция обичайно до 3 дни след избори се сформира..

публикувано на 27.08.24 в 08:59
Президентът Румен Радев

Радев подписа указите за назначаване на кабинета "Главчев 2" и за изборите

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев от днес, съобщиха от "Дондуков"2. Временната власт трябва да подготви предсрочните избори. С друг указ държавният глава насрочи за 27 октомври вота за 51 - во Народно събрание. Премиерът и министрите ще положат клетва в..

публикувано на 27.08.24 в 08:34