Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма нито една парламентарно представена група, която да е получила доверието на избирателите да налага еднолично своя дневен ред"

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Борбата с корупцията не може да бъде еднолична партийна собственост"

| Интервю
Деница Сачева
Снимка: БТА

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи. Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори."

Това заяви пред БНР Деница Сачева, заместник-председател на ГЕРБ и на парламентарната група. Според нея ГЕРБ-СДС са започнали работа в настоящия парламент в търсене на мостове и са поканили всички на разговор, но са получили отказ.

Ако има урок, който трябва да бъде научен от 50-ото Народно събрание, той е, че високомерието и арогантността, заплахите и изнудването не работят, защото са инструменти за бързи резултати и "пагубен арсенал за устойчиво постигане на дългосрочни цели", подчерта тя и напомни, че няма нито една парламентарно представена група, която да е получила доверието на избирателите да налага еднолично своя дневен ред.

"Докогато терминът "антикорупционно мнозинство" бъде използван за маркетингова стратегия, той няма да успее. Борбата с корупцията не може да бъде еднолична партийна собственост на нито една партия", коментира Сачева в предаването "Неделя 150".

ГЕРБ изчаква търпеливо ДПС да излязат с ясни и единни послания за тяхната стратегия, за да определи своето отношение, уточни тя, запитана става ли "ДПС без Пеевски" по-приемлив партньор.

Сред възможните парламентарни действия в оставащите седмици до финала на настоящия парламент тя открои декларирането на политическата воля на България за членство в еврозоната, която трябва да се препотвърди на фона на политическата несигурност, продължаваща вече трета година. 

"Пропуснатите ползи за бизнеса и гражданите според експерти вече се оценяват на 1 милиард годишно", отбеляза Сачева и обясни, че търсят мнозинство за приемането на това заявление.

Приоритет трябва да се даде и на разработените от Министерския съвет законопроекти, каза още Деница Сачева. Актуализация на бюджета преди избори според нея може да доведе до "див популизъм" и би имало смисъл единствено да се гледа приложението с общинските проекти.

В България не се работи систематично и последователно по рисковете, свързани с климата, констатира Сачева. Тя акцентира върху участието на държавата в стойността на застрахователните полици при бедствия и частичното финансиране на застрахователните услуги за социално слаби хора.

По думите ѝ, екстремни климатични явления ще продължават да се случват и не може всеки път да реагираме с паника, все едно е за първи път. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48