Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоня Димитрова: Харис и Тръмп трудно биха сменили позициите си, за да спечелят и по-умерените гласоподаватели

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Със сигурност се очертава битка между чернокожа жена от азиатски произход срещу бял мъж, битка между прокурор и осъден престъпник. Големият въпрос е след като Камала Харис спечели подкрепата на необходимия брой делегати от Демократическата партия, кой ще избере за свой вицепрезидент, за да се оформят двете кандидат-президентски двойки".
 
Това коментира пред БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова.
Според нея изборът на Тръмп на Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент означава, че Тръмп залага изцяло на твърдите си поддръжници

По думите ѝ като варианти за вицепрезидент на Камала Харис са спрягани няколко имена. Повечето от тях обаче произхождат от щати в Средния Запад или ключови колебаещи се щати. Журналистът смята, че е малко вероятно Харис да избере дама за свой спътник в тази битка за Белия дом. Според нея е по-вероятно да избере бял мъж, който да може да мобилизира хората в по-консервативните щати, където Харис не получава достатъчна подкрепа.
"Харис и Тръмп са двете крайности. Основният въпрос е накъде ще наклонят везните при т.нар. независими гласоподаватели и кой ще успее да спечели тяхното сърце. Още е рано да се говори за това", коментира Тоня Димитрова. По думите ѝ изборът на точно тези двама кандидати в президентската надпревара говори ясно за разделението в американското общество

"Може би този, който се опита да намери златна среда и се опита да се приближи към средата, ще бъде кандидатът, който ще успее да спечели изборите през ноември. И двамата доста трудно биха сменили позициите си, за да спечелят и по-умерените гласоподаватели. И двамата имат много различни виждания", подчерта журналистът. 

Тя напомни, че същинската фаза от надпреварата ще започне, след като се гласува номинацията на Камала Харис.

Цялото интервю на Георги Марков с Тоня Димитрова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Джо Байдън

Байдън и Харис се надяват на край на войната в Газа след смъртта на Яхия Синуар

Смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар дава възможност за слагане на край на войната в Газа и връщането на израелските заложници, които все още са държани от палестинската групировка. Така позиция изразиха американският държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис.  "Сега е моментът да минем напред към примирие в Газа, да гарантираме, че се..

публикувано на 18.10.24 в 05:24
Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.

Дейвид Лами е на посещение в Китай

Британският външен министър Дейвид Лами ще бъде в Китай днес и утре, където ще се срещне с китайския си колега Ван И в Пекин и с представители на британския бизнес в Шанхай. Първото посещение на британския дипломат номер в Китай от встъпването му в длъжност през юли идва, след като правителството настоя, че ще "предизвика" Китай по въпроси, включително..

публикувано на 18.10.24 в 05:19

Кипър забрани мобилните телефони в училищата

Кипър забрани използването на мобилни телефони и други умни електронни устройства в училищата със закон. Парламентът гласува промяна та на пленарната сесия в четвъртък вечерта. Целта е да се подобри учебният процес, психическото и физическото здраве на учениците. Новите правила важат за всички средни училища – гимназии, лицеи и техникуми...

публикувано на 18.10.24 в 05:16
Британската Национална галерия

Внасянето на течности в британската Национална галерия вече е забранено

Британската Национална галерия забрани внасянето на течности от посетители след поредицата атаки срещу картини в централната ѝ сграда в Лондон. Изключение ще бъде правено за бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта. Мярката, която влиза в сила от днес, идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи...

публикувано на 18.10.24 в 05:08
Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток

Една година и 10 дни след терористичния рейд на "Хамас" в Израел премиерът на тази държава Бенямин Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток - защото вчера при операция в южната част на Ивицата Газа е бил убит лидерът на "Хамас" Яхия Синуар. Краят на бойните действия обаче, каза Нетаняху - зависи изцяло от това дали ще бъдат освободени..

публикувано на 17.10.24 в 22:10

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:48
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - снимка от Одеса, 5 март 2024

Мицотакис и Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел споразумение за сътрудничество в сферата на сигурност и отбрана. Гръцки опозиционни партии осъдиха договора. Споразумението позволява на Гърция активно да участва по възстановяването на Украйна с акцент за област Одеса, където живеят хиляди..

публикувано на 17.10.24 в 21:33