Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хеликоптери гасят и стесняват периметъра на огнището край Елин Пелин, за да влезе пожарната и окончателно да потуши огъня"

Адм. Емил Ефтимов: Преценихме риска, още не могат да започнат спасителните действия

"Със собственика на склада направихме втори подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено"

| Интервю
Адмирал Емил Ефтимов
Снимка: БТА

Продължаваме да гасим и в момента на място. Беше въпрос на оценка на риска за хеликоптерите, които гасят – Ми-17 и Кугър. Започнаха от по-голям периметър и постепенно стесняваме кръга. Адмирации за ВВС, техните екипажи на хеликоптерите. Има координатори от ГДПБЗН, целта е да се стеснява периметърът, да се гаси, за да може екипите на пожарната да влязат, окончателно да загасят пожара и да започнат спасителни действия.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю пред БНР. 

"Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак", обясни адмиралът, след като вчера на два пъти с бронирани машини на военна полиция "Пустинна котка" са се приближили до взривения склад за фойерверки в Елин Пелин. 

При първото навлизане в основното огнище са били адмирал Ефтимов, бившият министър на МВР, депутат и експерт по взривовете Валентин Радев, бригаден генерал Сотиров, шеф военна полиция и служител на фирмата. Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност.

"След като дойде специализираната техника на военна полиция, започнахме обсъждане на обстановката. Преценихме степента на риска, много помогна Валентин Радев и решихме да спрем, първо, газоподаването от магистрален газопровод, взехме екипа и го спряхме. Опитахме да се приближим на максимално безопасно разстояние на склада за фойерверки и да преценим дали е възможно да се предприемат спасителни действия за хора", разказа адмирал Ефтимов.

Собственикът на склада е пристигнал по-късно и е споделил, че синът му е в района с други близки.

"Решихме да направим още един подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено и той се увери, че няма шанс да се извършат допълнителни действия. Специализираните органите говориха с него и ние също. Държеше се човекът, никой да не е неговото място, адмирации за неговата устойчивост. Обясни ни каква е конструкцията на складовете, което допълнително ни даде информация за безопасността, беше конструктивен и адекватен", сподели адмиралът. 

И допълни: 

"На място пораженията са големи, има вторични пожари, изтичане на газ в системата, там и гореше. При тази обстановка преценихме, че по-навътре влизане не е обосновано и се върнахме, и доложихме на премиера".  

Адмирал Ефтимов каза, че в момента военните имат 2-3 хеликоптера, оперативни, и има още пен на ремонт в различни страни в Европа. 

"Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г., това отнема време, а природата не чака", надява се адмирал Ефтимов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48