Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Снимка: БТА

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет.

Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин. Жителите получиха съобщения от системата BG Alert за незабавна евакуация. Екипи на пожарната, полицията, на отбраната и Спешна помощ бяха на терен. Пожарът в склада за фойерверки  възпламени  покрива на логистичната база на голяма хранителна верига. Бронирана машина и вертолетната авиация бяха задействани. Пожарите са потушени, но трето денонощие продължават да гърмят остатъци от невзривена пиротехника. Счупени стъкла, паднали мазилки по къщите в близост на инцидента. Обявеното бедствено положение в района ще остане в сила до влизането на пожарникари и сапьори на мястото на инцидента. Разследващите работят по всички версии - сред тях и за човешка грешка или технически проблем. Жителите на Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си. Част от тях прекараха нощта в спортната зала на град Елин Пелин, а полицията пазеше домовете им от мародери. Няма превишаване на допустимите норми за серен диоксид, озон и азотен диоксид  в района на складовете, увериха институциите.

Пожарът в планина Славянка премина от Гърция в България. Два военни хеликоптера от България се включиха в гасенето. На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара.

В засегнатите от пожарите ямболски села продължи доставката и оборудването на фургоните. Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели, обяви премиерът Димитър Главчев. Общините трябва да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите.

Проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България се задълбочава.

В 20 села в Ямболско чешмите редовно пресъхват. Селища в Смолянско също останаха без редовно течаща вода. Хората пълнят туби с вода.

Военен хеликоптер от авиобаза Крумово се включи в спасителната операция, след като мълния уби 47-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря. 13-годишният му син подаде сигнала на спешния телефон 112.

За две минути беше изчерпана и втората възможност за съставяне на правителство. ПП-ДБ върна празна папка. Президентът все още не е обявил на коя политическа сила ще връчи последния трети мандат. Срокът изтича утре.  С най-големи шансове са БСП и и „Има такъв народ“, които заявиха готовност да поканят всички парламентарни формации на преговори. ГЕРБ и ДПС са категорични, че този парламент отива в историята и "лети" към нови избори.

През седмицата - нова порция сблъсъци между съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и представители на ПП-ДБ. Пеевски внасяше сигнали в прокуратурата, а ПП-ДБ игнорираха заканите.

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички текстове, свързани със съдебната система в Шестата поправка. Съдиите не постигнаха съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание и те остават в сила. Решенията предизвикаха разнопосочни политически реакции.

И докато процедурата по назначаване на български посланик в Украйна стана предмет на разногласия между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, темата за лятната ваканция повиши градуса на напрежение в Народното събрание.

В отсъствието на Корнелия Нинова заявка за обединена и силна левица дадоха социалисти от цялата страна по време на  традиционния Национален събор на БСП под връх Бузлуджа. "Заедно! Началото е Бузлуджа!" е мотото на събора тази година, а на трибуната се качиха лидерите на всички политически формации, които в Стара Загора се подписаха под документ за сформиране на  широк ляв фронт - сред които президентът Георги Първанов, Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева заедно с настоящото ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов.

Светът е Олимпиада. 45 български спортисти в 16 различни спорта ще участват на игрите във Франция. Летните Олимпийски игри в Париж бяха официално открити в петък печер.  Олимпийските отбори преминаха с лодки по река Сена, стотици артисти изнесоха музикални и танцови спектакли, на Айфеловата кула беше прожектирано светлинно шоу, а огнен балон се извиси над градините Тюйлери, символизирайки свободата и олимпийския дух.

Кулминацията беше триумфалното завръщане на Селин Дион, която дълго отсъства от сцената заради заболяване.

Чуйте обзора на новините от отминаващата седмица в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Не е нахално да пиша от името на Бог, за да говорим към хората, към нас

Това, което се случва с нас хората, е много страшно. Започваме да изпитваме все по-малко съпричастност и тя е лицемерна, и проявяваме липса на състрадани е, сподели Радослав Бимбалов за новата си книга на "Ти, подобие мое" в интервю пред БНР. Книгата му е представена на Алея на книгата в София, аваторът разказва от името на Господ Бог. "В..

публикувано на 13.09.24 в 16:31
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55