Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София"

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Преди две седмици завършиха снимките на филма "Денят, в който тя ще се роди"

| Интервю
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР.

"На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс на режисьора Стайко Мурджев. След 2 седмици започваме с Шекспир – „Комедия от грешки“. Ако към първото, човек изпитва сантимент и е висока бариера, която човек трябва да се доближи и да я прескочи, в комедия желанието ми беше да работят всички млади хора, които взимам в театъра на работа", издаде част от новия сезон Константинов, които има над 150 роли в киното, театъра, български и чужди филмови продукции.

Той похвали младите Ангела Кънева и Дениза Павлова за добрата им реализация и великолепните роли през изминалия сезон.

"Сега взимам младите, тази година завършили, Димитър Стойнов и Даниел Кукушев от класа на Пенко Господинов и техния по-голям колега Богдан Григоров", допълни Ириней Константинов.

Именитият актьор се надява, че за следващия театрален сезон „да влезнем в новата къща“, тоест дотогава да приключи грандиозният ремонт на Театър София.

"Не бих казал, че имаме трудности, които да спъват работата. Имаме разговори  и спорове и се чуват всички заинтересовани страни - от Столична община, строители, архитекти, имаме консенсус в края на краищата. Всички разбират смисъла и огромното значение на тази сграда в София, като вид и душа, и като същност отвътре", коментира актьорът.

В момента той почива край морето, където преди две седмица са приключили снимките на "Денят, в който тя ще се роди".

"Това е една много прекрасна история и емоционална история, изследва се периода на едно семейство, в което започват щастливо, а жената завършва в старчески дом с нарушение на паметта. Ценностното и приятното, което измъкнахме с режисьора Емил Спахийски, показва, че няма случайни неща, че нещо което е започнало хубаво винаги остава хубаво, независимо от лошия край", издаде част от историята на филма Константинов.

Той коментира и политическата криза у нас и призна, че се интересува и следи случващото се.

"Мисля си, че още са в процес на репетиция и чакам премиерата, когато ще кажем „това трябваше да се случи или „това е компромисен вариант“. Да си седнат на мястото момчетата и момичета в НС, за да имаме стабилно правителство, защото много неща се изплъзват в безвремието, в което плуваме", препоръча Ириней Константинов, изиграл ролята на Иван Рилски в спектакъла на Софийската опера и балет Рилският пустинник“ пред катедралата „св. Александър Невски“.

Според него случващото се в политиката "емоционално се отразява, ако всеки го преживява лично":

"Но никой не пречи на културните институции да си гледат и вършат работата. Ние нямаме никакво притеснение поне театрите към Столична община. Имаме бюджет, получаваме си траншовете редовно и когато си планирал знаеш с какво разполагаш. Каквото и правителство да дойде не ни се отразява на работата, нито на самочувствието. Ние знаем какво вършим."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян Методиев, който напомни за нападението с нож в германския град Солинген, извършено от сирийски гражданин,..

публикувано на 13.09.24 в 11:11

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегна и алпийската част на планината. Спасени са били от унищожаване хиляда дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете на двете секционни комисии са общо 18, по 9 в комисия. Най-много места има ГЕРБ - 6, ПП-ДБ и..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за питането стана информация за регистрирана над хиляда души на един адрес в град Стамболийски...

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна агресия, но и заради природните бедствия и аварии, защото всичко нужно за тези ситуации е..

публикувано на 13.09.24 в 10:04