Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се готви за тежка зима. Разполага с 1/3 от капацитета си за производство на ток

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна се подготвя за изключително тежка зима заради масираните руски удари срещу енергийната й инфраструктура, подновени с още по-голяма сила през лятото след изненадващата украинска офанзива в Курска област и опитите на Киев да отвърне на енергийните удари с дронови нападения срещу рафинерии и електроцентрали в Русия.

"Ситуацията е тежка. С напредването на войната срещу Украйна стана ясно, че стратегията на Русия е да атакува украинската енергийна инфраструктура, независимо дали става дума за пренос на природен газ или за производство и доставка на ​​електричество. Резултатът е, че Украйна разполага само с около една трета от капацитета за производство на електроенергия, който имаше преди руската инвазия", отчита Бен Макуилямс, енергиен експерт в от базирания в Брюксел изследователски институт "Брюгел".

"Дори през лятото има проблеми заради продължителните прекъсвания на тока, тъй като Украйна не успява да управлява електропреносната мрежа всеки час, всеки ден. Ситуацията е изключително тревожна, защото с наближаването на зимата, която обикновено е много студена в Украйна, търсенето на енергия ще се увеличи значително. Тогава не е ясно дали електропреносната мрежа ще издържи", заяви Макуилямс в интервю за предаването "Събота 150".

Запитан реалистична ли е прогнозата, която се появи в украинските медии, че през зимата режимът на тока ще продължава поне 12 часа в денонощие, експертът коментира:  

"Трудно е да се правят точни прогнози за колко часа ще бъде спиран токът и изцяло колко сериозна ще е ситуацията. Не е много разумно да се правят подобни прогнози, защото има много външни фактори. Единият от тях е температурите през зимата, другият - продължаващите атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. Важен фактор е и способността на Украйна да поправи и възстанови съоръженията, и по-специално да внедри нови решения, за да се опита да балансира мрежата и да върне в експлоатация част от разрушената инфраструктура.  

Разумно е да се потърси диверсификация като се изграждат съоръжения с по-малък капацитет, разпръснати на повече места. По този начин се подобрява и конвенционалната инфраструктура, но и се предвижда невероятно тъжният сценарий за целенасочени руски ракетни атаки. Абсурдно е, че Украйна е в тази ситуация. Изграждането на децентрализирани съоръжения прави много по-трудно и много по-скъпо за Русия да ги унищожи, тъй като те трябва да изстрелят множество ракети в различни точки. Като външен наблюдател това ми изглежда разумна стратегия, но мисля, че в Киев имат свой собствен подход."  

Който включва изграждането на подстанции под земята, за да бъдат по-малко уязвими при въздушни атаки. Киев със сигурност се подготвя за най-лошото. А Европа?  

"От началото на пълномащабната война енергийните потоци са с посока както от Украйна към Европа, така и обратно. Много задълбочено се дискутира природният газ, който преминава през украинската територия и снабдява държави от Европейския съюз. Особено сега е много важно, че Европейският съюз има готовност да подава енергия в обратната посока, т.е. - към Украйна. Има много голям напредък. Електропреносните мрежи са свързани. Възможността за подаването на електричество и природен газ и в двете посоки е ключова, за да се помогне на Украйна през зимата."  

В края на декември изтича договорът за пренос на руски природен газ през Украйна и Киев многократно даде да се разбере, че няма да го поднови, което изправи на нокти държави като Словакия, Унгария, Австрия и Сърбия. Ще успее ли Европа от една страна да се справи с техния казус, а от друга - да помогне на Украйна?  

"Не мисля, че количествата природен газ, които се очаква да бъдат транзитирани през Украйна до края на годината, вече са толкова значими за Европа. Тази ситуация е несравнима с 2022 година, когато имаше руско синьо гориво, което се доставяше и през газопровода "Северен поток". Сега Европа е добре снабдена за зимата. Търсенето на природен газ в Европа е спаднало с около 20 процента в сравнение с преди инвазията. Европа вече разполага с много добра инфраструктура за внос на втечнен природен газ и са изградени възможности за доставки между отделните държави. Европа не е в позиция отчаяно да се нуждае от руски природен газ. Напротив, в много силна позиция е и може да се справи отлично и без руско синьо гориво, което преминава през украинския газопровод."  

Според Бен Макуилямс Украйна има огромен капацитет да съхранява синьо гориво, който не може да бъде запълнен изцяло дори в ситуация без война на територията ѝ. Това е възможност и за Киев, и за европейските държави. 

"Съвсем реалистично е Словакия, Австрия и другите държави, които споменахте, в бъдеще през летните месеци внасят повече синьо гориво - било през газопровод или втечнено, от другаде, и да съхраняват част от количествата в украински хранилища. Така през зимните месеци газът може да бъде доставен през украинската инфраструктура в държавите, които са го закупили, а Киев да печели от предоставяната услуга. Това ще помогне на Европа да се откаже от руския газ и на Украйна да печели от съхранението и доставките на газ. Исторически транзитните такси за важни за бюджета на Киев." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05