Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Целта за нулеви въглеродни емисии е глобална, а не само на ЕС"

Юлиян Попов: Въглищните централи ще затворят, защото не могат да издържат на пазара

"Европа много изостава от Китай по отношение на зелените технологии"

| Интервю
Юлиян Попов
Снимка: Таня Милушева

Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни

Това каза пред БНР Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Николай Денков и преди това в служебния кабинет на Марин Райков.

"Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Има редки случаи на активизиране на някоя въглищна централа, да речем в Германия, за няколко месеца, но това е много рядко. Общата тенденция е рязък спад. Великобритания напълно се изтегли от въглищата. За 8 години Великобритания мина от 40% ток от въглища до 0, без да има никакъв трус в страната. Просто процесът беше управляем". 

Според него в последните години не е обяснено откровено и ясно на хората "какво е абсолютно неизбежно, а това е затварянето на въглищните централи, както и да има план за алтернативи".

ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии, които не са свързани със Зелената сделка, а са по-стара европейска и глобална политика, както и заради ниските цени на възобновяемата енергия (ВЕИ).

"Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила. Фактът, че не е приета в парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили. Лошата комуникация, предизборният популизъм довеждат до това, че да, можем да загубим пари. Но по-лошото е, че бавим целия процес на (енергиен) преход", коментира Попов.

Няма да загубим всички пари по ПВУ, смята той.

В предаването "Неделя 150" Юлиян Попов коментира, че заявленията на Урсула фон дер Лайен са да няма никакви отстъпления от основните цели на Зелена сделка:

"Докладът на Марио Драги, наложил се като едва ли не икономическа стратегия на Европа, прави в много голяма степен именно това. Той се фокусира върху конкурентостта на Европа, а в основите ѝ лежат новите технологии, които са основна част от Зелената сделка. Няма отстъпление от целите. Това, което виждаме, е нови думи - като конкурентоспособност, но няма да видим промяна на политическата позиция по отношение на Зелената сделка". 

Попов подчерта, че Зелената сделка не се отнася до това да се затворят въглищни централи, а е една "много широка икономическа стратегия, обхващаща и земеделие, индустрия, енергетика, качество на околната среда, социални въпроси и много други":

"Тези неща няма да се променят. Просто фокусът ще бъде в много по-голяма степен върху инвестиции, иновации и конкурентоспособност на европейската икономика". 

Целта за постигане на нулеви въглеродни емисии е глобална, а не само на Европейския съюз, беше категоричен бившият министър на околната среда и водите и уточни, че "държави, които се намират на по-задна позиция по отношение на икономическото си развитие - като Индия и Китай, отлагат тази цел с 10 или 20 години, но целта остава":

"Глобалното съгласие за излизане от фосилни горива от 2023 г. в Дубай, където България игра доста сериозна роля в тези преговори, беше постигнато. ... Целта е глобална и е подкрепена от абсолютно всички държави. Останалото е популизъм".    

По думите на Юлиян Попов голям проблем на ЕС е изключителното изоставане от Китай по отношение на зелените технологии:

"Китай ни бие по отношение на соларна енергия, вятърна енергия, батерии, електрически автомобили и автобуси, кабели. Във всичко това Китай е много по-напред от ЕС. Т.е. китайската "зелена сделка" работи много по-добре от европейската Зелена сделка".  

Интервюто на Явор Стаматов с Юлиян Попов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в монтанско село

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти. Унищожени..

публикувано на 29.09.24 в 13:07
Протест срещу ударите на Израел в Ливан и войната в Газа пред израелското посолство в Атина, 27 септември 2024 г.

Ливанци търсят убежище в Гърция, Атина иска помощ от ЕС

Гърция очаква рязко засилване на мигрантския натиск в резултат на събитията в Близкия изток. Атина търси спешна помощ от Евросъюза. Атина вече приема ливански граждани, пристигащи засега с редовни полети от Бейрут. На летището те благодариха пред медиите за оказаната помощ и разказаха за ситуацията в Ливан. Гръцкият министър по..

публикувано на 29.09.24 в 12:55
Пострадали от наводненията жители на Катманду са застанали на брега на прелялата река Багмати, 28 септември 2024

При наводненията в Непал са загинали най-малко 100 души, 67 се водят изчезнали

Непал затвори училища за три дни, след като свлачища и наводнения, предизвикани от двудневен проливен дъжд в хималайската държава, убиха 100 души, а 67 се водят изчезнали, предаде Ройтерс. Наводненията блокираха пътния трафик в долината Катманду, където живеят 4 милиона души.  Там и в столицата са регистрирани 37 смъртни случая. Властите..

публикувано на 29.09.24 в 12:55
Привърженици аплодират изказването на председателя на Партията на свободата на Австрия (FPOe) Кикъл (не е в кадър) по време на митинг на партията във Виена - 27 септември 2024 г.

Изборите в Австрия: Неизвестните ще останат до последния момент

В Австрия се провеждат парламентарни избори. Очаква се оспорвана битка за първото място между крайнодясната Партия на свободата и управляващите консерватори от Народната партия.  Парламентарни избори в Австрия, крайната десница води в проучванията За първи път в Австрия крайната десница може да спечели парламентарни избори. Според политическите..

публикувано на 29.09.24 в 12:39
Приемникът на Риши Сунак като лидер на торите ще стане известен на 2 ноември.

Конгрес в Бирмингам търси нов лидер на торите

Днес в Бирмингам се открива годишния конгрес на британската Консервативна партия, който ще бъде първият за торите като опозиционна партия за последните 14 години. Тазгодишното събитие за най-верните привърженици на торите е доста по-различно, тъй като Консервативната партия вече не е на власт, претърпявайки рекордно тежко поражение на..

публикувано на 29.09.24 в 12:26
Първан Дангов

Кметът на Дупница обяви заплатата си - 7306 лв.

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви заплатата си и тази на тримата си заместници, както и  на администрацията, след отправено питане в Общинския съвет и коментари, че градоначалникът взимал над 9000 лева месечно. Оказа се, че основното му възнаграждение е 7306 лева. Кметската заплата на градоначалника на Дупница е предмет на коментари още..

публикувано на 29.09.24 в 12:19
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров: Няма политическа воля да се приемат необходимите реформи, които са заложени в ПВУ

Имаме поне 1.4 млрд. лева по Механизма за справедлив преход, които следва да бъдат използвани за осигуряване на нови работни места . Това каза пред БНР Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД.  " Накрая ще стане така, че ще трябва да затворим централите от днес за утре. Става въпрос за следващите две години. Тогава всички работници, които са..

публикувано на 29.09.24 в 12:15