Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

| Интервю
Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

"Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно". 

В това е категоричен изпълнителният директор на Фондация "Програма Достъп до информация" Александър Кашъмов.

От ефира на БНР той призовава политиците да започнат да мислят по-дългосрочно, независимо от разпадащата се среда.

"Не бива да забравяме, че и тъмната ръка на Кремъл все повече се протяга към българското общество - това е голяма опасност, на която смислените политици с цивилизовано мислене трябва да си подадат ръка, за да се преборят", коментира той. 

В предаването "Преди всички" Александър Кашъмов посочи наградите и антинаградите, които неправителствената организация раздаде и които дават представа каква е била изминалата година от гледна точка на достъпа до информация

Носителят на награда "Златен ключ" е съдия Владислава Цариградска. 

"Ако не беше Законът за достъп до информация и упорството на съдия Цариградска и на всички останали, които я подкрепят и работят в същата посока, в крайна сметка законът се измени и в момента този избор не е валиден, който тогава благодарение на закона излезе, че е сериозно пробит - изборът за ВСС, преди 2 години, в частта съдийска квота. Благодарение на целия шум, който се вдигна, се стигна до законодателна промяна", коментира Кашъмов, като отбеляза обаче, че към днешна дата не се виждат нови избори, нито е променена системата за електронно гласуване. 

Според него ВСС трябва да поизчака с избора на нов главен прокурор и вероятно на нов председател на ВАС:

"Сега идват избори - има възможност за нов парламент и за нов шанс да имаме нови членове на ВСС, които с нова енергия да поемат тежестта на този избор". 

На второ място при гражданите с важна номинация е д-р Елена Георгиева, която заедно с други свои колеги води битката за повече прозрачност в това как се управлява болница "Майчин дом". Тя също е с множество заявления за достъп до информация, включително и съдебни дела, посочи той. 

В категорията за неправителствена организация "Златен ключ" получава неформалното обединение "Вода за Омуртаг". Това са млади хора, които се борят този град да има вода, стриймват в социалните мрежи своите изяви и в същия момент те ползват Закона за достъп до информация, което е много важно, посочи Кашъмов. Според него все повече има нужда и младите хора да се включват в обществения живот. 

На следващо място е сдружението "Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите". По думите му това са предимно хора, които са пострадали по време на Възродителния процес. Те търсят информация от прокуратурата за това докъде са стигнали разследванията по този случай. 

Има и силни журналистически награди, отбеляза също Александър Кашъмов и изброи - за Валя Ахчиева за разследването ѝ по случая "Даная", както и за сайта "BIRD", който се опитва да разкрие факти, свързани с Оманския фонд и Арбитража и други обществено значими казуси. 

Антинаградата "Катинар" отива при Столична община. Директорът на "Програма Достъп до информация" подчерта, че там процесите отдавна са надолу. И изброи причините - неприятелското отношение към гражданите, неотговаряне на заявления за достъп до информация, множество дела в съда, изоставане в областта на активната прозрачност. Искаме да видим реални стъпки за промяна, каза той.

Антинаграда получи и Община Петрич заради това, че според нея който не е регистриран в общината не може да има интерес към случващото се в нея. Кашъмов напомни, че миналата година депутати от ГЕРБ са се опитали да изменят Закона за достъп до обществена информация и да направят така, че да се въведе изискване - само някой, който е заинтересован и живее на дадена територия, само той да има право на достъп до информация. По думите му това би означавало, че безобразията в малките населени места няма да могат да бъдат разкривани от журналисти от централни медии. "Сметнахме за много важно да бъде показан този абсурден пример, защото има и други институции и общини, които се опитват да практикуват по подобен начин", обясни той.

Виждаме и обратната страна на медала - позитивната награда за Община Ружинци, изтъкна Кашъмов и каза, че там малкото хора в ръководството на общината полагат усилия за това да са по-прозрачни за гражданите.

Други две антинагради отиват при АЕЦ "Козлодуй" за системни откази да предостави информация от обществен интерес, включително за заведеното дело срещу Наталия Станчева, и при КПКОНПИ - за отказа да се изпълни съдебно решение. По думите му големият носител на антинаградата е КПК/КОНПИ. Според него откакто е създадена комисията, тя не е могла да постигне необходимата степен на прозрачност и изпълнение на задълженията по Закона за достъп до обществена информация.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Кашъмов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатация

От днес терминалът за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация. Чрез него доставки могат да получават Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и  Северна Македония, Сърбия, Унгария и Словакия. Терминалът, в който дялово участие има и страната ни - е с максимален капацитет за регазификация от 5..

публикувано на 01.10.24 в 10:58
Марк Рюте и Йенс Столтенберг, 1 октомври 2024 г.

Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте определи като свой топ приоритет Украйна при предаването на поста заедно с вече бившия ръководител на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг. Двамата направиха кратки изявления пред медиите в щабквартирата на Алианса в Брюксел. Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО..

публикувано на 01.10.24 в 10:58

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50 творби на 25 творци от Монтана и региона.  Повече от 20 години художниците правят тази традиционна..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Доц. д-р Ходор Факих

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. Обсъжда се изпращането и на втори полет..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни..

публикувано на 01.10.24 в 10:31