Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фен на горнооряховското гърне е бил и Тодор Живков

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи до неделя край летния театър в Горна Оряховица

3
Снимка: община Горна Оряховица

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне. Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град. 

Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има до неделя край летния театър в Горна Оряховица. Как се прави горнооряховско гърне и кого са посрещали с този кулинарен шедьовър горнооряховци?

"Хем да хапнем, хем да тропнем" е мотото на втория фестивален ден в първото издание на празника на горнооряховското гърне. Фестивалът цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, казват от Община Горна Оряховица, организатор на кулинарния фестивал.

Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто, разказва майстор-готвачът Ивайло Иванов, който ще приготвя блюдото за празника заедно с майстор готвача Царина Цанева:

"Горнооряховското гърне се приготвя от телешки жили. Историята помни, че когато са обезкостявали  животното, отпадъкът от телешките жили са го хвърляли. Бедните хора са го събирали и са го превърнали в този кулинарен шедьовър. Много ще се радваме да демонстрираме и приготвим за вас горнооряховско гърне".

Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града и от ястие на бедните е станало гозбата, с която горнооряховци са посрещал големците през годините.

"За вас сме приготвили автентично горнооряховско гърне, което е на цели 150 години. Ще приготвим 100-е гърнета. Ще готвим цели 17 часа.  Горнооряховското гърне е познато в цяла България. За скромните си 150 години с него са посрещали цар Борис Трети. Фен на горнооряховското гърне е бил дори и Тодор Живков. Естествено историята ще оживи и ще демонстрираме как се приготвя горнооряховско гърне".


В неделния предобед посетителите на първия фестивал на горнооряховското гърне ще могат да опитат и ястия от региона, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в община Горна Оряховица.

Майстор-готвачът Станимир Радичев ще направи вариация на горнооряховското гърне с една по-различна супа:

"Горнооряховското гърне е основно от телешки жили, но има и рецепти с телешки опашки. Ще направим супа от телешки опашки. Ще сложим кореноплодни, които се ползват и в горнооряховкото гърне. Ще добавим една разядка от сушени червени чушки, праз и сирене към супата. Ще готвим е една малка тенджерка от 230 литра, така че ще има за 500-600 човека да опитат".

В първото си издание фестивалът на горнооряховското гърне ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Концерти ще изнесат певиците Райна и Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев. 

Кулинарни игри, различни битови кътове и занаятчийски работилници привличат с автентичните си произведения. Има "Разходка в миналото" с ревю на традиционни български носии, а хоротропанката около гърнето тръгна още в първата петъчна фестивална вечер.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05