Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фен на горнооряховското гърне е бил и Тодор Живков

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи до неделя край летния театър в Горна Оряховица

3
Снимка: община Горна Оряховица

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне. Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град. 

Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има до неделя край летния театър в Горна Оряховица. Как се прави горнооряховско гърне и кого са посрещали с този кулинарен шедьовър горнооряховци?

"Хем да хапнем, хем да тропнем" е мотото на втория фестивален ден в първото издание на празника на горнооряховското гърне. Фестивалът цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, казват от Община Горна Оряховица, организатор на кулинарния фестивал.

Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто, разказва майстор-готвачът Ивайло Иванов, който ще приготвя блюдото за празника заедно с майстор готвача Царина Цанева:

"Горнооряховското гърне се приготвя от телешки жили. Историята помни, че когато са обезкостявали  животното, отпадъкът от телешките жили са го хвърляли. Бедните хора са го събирали и са го превърнали в този кулинарен шедьовър. Много ще се радваме да демонстрираме и приготвим за вас горнооряховско гърне".

Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града и от ястие на бедните е станало гозбата, с която горнооряховци са посрещал големците през годините.

"За вас сме приготвили автентично горнооряховско гърне, което е на цели 150 години. Ще приготвим 100-е гърнета. Ще готвим цели 17 часа.  Горнооряховското гърне е познато в цяла България. За скромните си 150 години с него са посрещали цар Борис Трети. Фен на горнооряховското гърне е бил дори и Тодор Живков. Естествено историята ще оживи и ще демонстрираме как се приготвя горнооряховско гърне".


В неделния предобед посетителите на първия фестивал на горнооряховското гърне ще могат да опитат и ястия от региона, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в община Горна Оряховица.

Майстор-готвачът Станимир Радичев ще направи вариация на горнооряховското гърне с една по-различна супа:

"Горнооряховското гърне е основно от телешки жили, но има и рецепти с телешки опашки. Ще направим супа от телешки опашки. Ще сложим кореноплодни, които се ползват и в горнооряховкото гърне. Ще добавим една разядка от сушени червени чушки, праз и сирене към супата. Ще готвим е една малка тенджерка от 230 литра, така че ще има за 500-600 човека да опитат".

В първото си издание фестивалът на горнооряховското гърне ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Концерти ще изнесат певиците Райна и Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев. 

Кулинарни игри, различни битови кътове и занаятчийски работилници привличат с автентичните си произведения. Има "Разходка в миналото" с ревю на традиционни български носии, а хоротропанката около гърнето тръгна още в първата петъчна фестивална вечер.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00