Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов: Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

| Интервю
Андрей Янкулов
Снимка: Мария Филева

Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

Това мнение изказа пред БНР Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), като обясни, че въпросът дали лицето да бъде с имунитет се решава от парламента или неговия председател, а съдът се произнася при вече свален имунитет, тъй като няма никакво отношение по произнасянето за имунитета.

"Председателката на Народното събрание е оставила без разглеждане втората част от искането на прокуратурата за сваляне на имунитета на Джейхан Ибрямов, който е и депутат и кандидат за народен представител. Тя не се е произнесла в частта за задържането му", уточни той.

"Първоначалното му задържане е незаконно, защото е без разрешение от НС - от неговия председател, а не е налице хипотезата на "заварено престъпление", когато такова разрешение не би се изисквало. "Заварено престъпление" не може да има, когато разследващите предварително очакват да се извърши твърдяното от тях престъпление, документират самото му извършване - получаване на сума пари, твърдяна да е подкуп и изчакват самото му извършване, за да задържат на място очаквания конкретен извършител", посочи юристът.

Янкулов обясни, че продълженото задържане на кандидата за депутат е незаконно, "защото за него също няма разрешение от председателя на НС. Такова би се изисквало дори и при хипотезата на "заварено престъпление", която се твърди от прокуратурата. Председателят на парламента обаче не се е произнесъл относно продължаването на задържането. Вземането на мярка от съда не може да замести волята на парламента, на председателя на НС, в този случай, защото имунитетът, включващ и забраната за задържане, се сваля не от съда, а от парламента, от неговия председател. Така че Ибрямов продължава да е незаконно лишен от свобода".

"Наказателното преследване срещу Ибрямов - извършването на процесуални, вкл. и процесуално-следствени, действия, насочени конкретно срещу него с цел последващо ангажиране на наказателната му отговорност (поне: обиск, освидетелстване, претърсвания на обитавани от него адреси) също е незаконно за поне един ден - от 2-ри октомври до 3-ти октомври, едва когато е дадено разрешението от председателя на парламента. Доказателствата, събрани в хода на тези следствени действия, разбира се, че са незаконно придобити от действия срещу лице с имунитет, и няма да могат да се ползват за осъждането му", смята Андрей Янкулов.

Според Андрей Янкулов случаят с Ибрямов, както и много други, ще "спихне" след време:

"В АКФ следим над 50 наказателни производства за корупция по високите етажи на властта за последните около 10 години. От всички тях има 4 осъдителни присъди, от които само една е ефективна - на бившата кметица на "Младост". ... Нека да видим сега как ще се развие казусът, но аз нямам никакво съмнение в процесуалния край. Нали се сещате кога ще бъде осъден г-н Ибрямов при такива доказателства, първоначално събрани срещу него". 

В предаването "Неделя 150" Андрей Янкулов прогнозира, че по-вероятно е да не се стигне до избор на главен прокурор от този състав на ВСС:

"Те няма да решат да проведат такъв избор. Започвам да си мисля дали това (откриването на процедурата за избор на главен прокурор - б.р.) не беше един знак към в момента изпълняващия функцията - Борислав Сарафов, че не е достатъчно активен и това, което се очаква от него, не го дава като резултати при управление на прокуратурата. Но той пък може би в последните дни показва, че се поправя. Ако спекулирам, може да се търси потенциална връзка между тези събития и ако той е влязъл в правия път, няма какво да го плашат с избиране на някой друг за титуляр на поста. Може той да си остане както е в момента временен, което много устройва сериозните играчи на терена на правосъдието в България. Не виждам защо трябва да променят настоящата ситуация".  

Интервюто на Явор Стаматов с Андрей Янкулов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някой

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54
Членове на ортодоксалната еврейска общност държат ливанско знаме, докато се присъединяват към пропалестински демонстранти до Даунинг стрийт, за да отбележат една година от израелските операции в ивицата Газа и да призоват за постоянно прекратяване на огъня, Лондон, 5 октомври 2024 г.

Стармър: В Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война"

Британският премиер Киър Стармър заяви, че омразата към евреите и мюсюлманите във Великобритания се е засилила.  В писмо до "Сънди таймс" Стармър  призова всички страни в конфликта в Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война".  Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на..

публикувано на 06.10.24 в 13:32
КСНС се обяви около становището, че няма актуална заплаха за България заради конфликта в Близкия изток

Темите от седмицата: КСНС, арести на кандидат-депутати и скандали в театрите

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради конфликта в Близкия изток. Това е заключението на Консултативния съвет за национална сигурност, в който участваха президентът, ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и парламентарните формации:   А рисковете според държавния глава Румен Радев,..

публикувано на 06.10.24 в 13:28
Снимката е илюстративна, архив.

Токсични вещества в промишлените стоки - фталатите и съединения с хром, никел, кадмий и олово

Сред най-често срещаните химични елементи и съединения в изтегляните от пазара стоки за деца са фталати, хром, никел, кадмий и олово. Това съобщават от платформата "Ние, потребителите", като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни продукти Safety Gate. От платформата "Ние,..

публикувано на 06.10.24 в 13:12

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес летището в Ларнака посреща нова голяма група австралийски граждани и изпраща други за родината им. Два полета пристигат днес от Бейрут в Ларнака с австралийски граждани и членове на техните семейства. Това е втората мащабна евакуация, подготвена от австралийското..

публикувано на 06.10.24 в 12:56