Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Радев: Никой не иска горещия картоф и да носи ясна политическа отговорност

| Интервю
Атанас Радев
Снимка: Силвия Великова

"Никой не иска да вземе горещия картоф в себе си и да носи ясната политическа отговорност за състоянието на страната". 

Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев - председател на Националния младежки форум.

Той се надява в новия кабинет да има ясни приоритети за управление. Според него въпросът не е само да има кабинет - въпросът е да има по-сериозен разговор.

По думите му в рамките на предизборната кампания не може да се види кой може да отправи адекватни послания за това какво управление ще има страната. Ние това го виждаме по отношение на младежката политика, каза Радев и уточни, че много малко политически представители се ангажират с нея

Обвинявайки се в различни корупционни схеми, политическите представители отблъскват избирателите, категоричен бе председателят на Националния младежки форум. Според него е ключово преди избори да има доверие между страните, защото счупи ли се това доверие, виждаме тази избирателна активност и това отношение към управлението. Той смята, че разговорът трябва да е за провеждането на конкретни реформи и политики. Партиите са тези, които трябва да общуват с гражданите, припомни той в предаването "Преди всички". 

За парламентарното управление имаме ясна система и верига от политическо делегиране, т.е. ние, избирателите, излъчваме народно представителство, което гласува доверие на Министерски съвет и министър-председател, те пък делегират на държавните служители, напомни Радев, като подчерта, че това се случва с посредничеството на партиите. В този смисъл той заяви:

огато политическите партии са слаби, това отслабва самите институции и политическия процес. Трябва да си говорим повече за контрола и отчетността". 

"Постното дробче е неназоваването на проблема в стаята, а той е гнилите ябълки, които обаче в рамките на предизборната кампания не могат да бъдат определени. Тази изборна суровост в тази кампания ни водят в друго поле и то не граничи с политическия анализ и политическа теория", коментира Атанас Радев. 
Тази вечер тези и други теми ще бъдат дебатирани между младежи и политици, а разоворът ще бъде воден от "Лигата на младите гласоподаватели". 

"Ние самите започнахме да търсим някакви по-различни подходи, за да привлечем внимание към темата и участието в изборния процес. Имаше интерес по отношение на това дали наистина правим политическа партия, защо се бутаме сега между шамарите, сега ли му било времето", разказа Радев.

Ние сме симулативна партия единствено и само за целите на кампанията "Лигата на младите гласоподаватели", обясни той. И добави, че имат подписан манифест, който ще отстояват - конкретни предложения за младежка политика и поставяне на фокуса на вниманието върху тази политика. Според него политическите партии и представители нямат много представа какво точно представлява тази политика. "България е извървяла някакъв път и някъде нещо по трасето се е счупило", изказа мнението си той.

Не е много апетитна комисията за младежта и спорта, каза със съжаление още Атанас Радев. По думите му в нея се ангажират само и единствено със спорт и не се обръща толкова внимание на младежката политика. А тя има своето сериозно място за социализирането на младите хора и бъдещето, категоричен бе той.

Поканата за участие в срещата са приели 4 парламентарно представени партии. Амбицията ни е впоследствие да се организира малко по-сериозен дебат, защо не и с политическите лидери, анонсира Радев. 

Цялото интервю на Лора Търколева с Атанас Радев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцката опозиция иска обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев

Гръцката опозиция настоява за публично обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев. Премиерът Мицотакис обяви, че се подготвя такова споразумение след форума "Украйна - Югоизточна Европа" вчера в Дубровник. След срещата с украинския президент Зеленски в Добровник, на която изрази пълна подкрепа за Киев, Мицотакис заяви,..

публикувано на 10.10.24 в 11:11

Сложни археологически ситуации при разкопките в крепостта "Трапезица"

На сложни археологически ситуации попадна екипът на великотърновския археолог доцент Деян Рабовянов при все още продължаващите тазгодишни разкопки в крепостта "Трапезица" в старопрестолния ни град.  Проучване на пластове от ранножелязната и късножелязната епоха или през тракийския период в крепостта "Трапезица" във Велико Търново е била една от..

публикувано на 10.10.24 в 10:36
Росица Кратункова

Социален център на колела за деца от уязвими групи в Сливен

В Сливен започва да работи мобилен център за психо-социални дейности, насочени към деца от уязвими общности. "Представлява малък камион с класна стая отзад , където могат да се съберат 7-8 деца. Има бяла дъска, чинове, могат да се извършват различни дейности", обясни пред БНР Росица Кратункова от фондация "За Надежда". Изграждането на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30

ООН разследва смъртта на мигранти в полицейски участъци в Атина

Работна група от експерти от ООН е в Атина във връзка с разследване на случаи на смърт на мигранти в полицейски участъци през септември. Неправителствени организации насрочиха за събота митинг в подкрепа на правата на мигрантите. Държавтата телевизия ЕРТ съобщи, че проверката е предизвикана от случея със смъртта в полицейски участък в Атина на..

публикувано на 10.10.24 в 10:06
Проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет

ЮЗУ - домакин на научна конференция за мегалитните култури и култови практики

Югозападният университет в Благоевград е домакин на тридневна научна конференция, посветена на мегалитните култури и култови практики. В световния форум участват учени и университетски преподаватели от 24 държави и 4 континента. Конференцията се провежда на всеки четири години, а основен организатор е Центърът за древни култури към Югозападния..

публикувано на 10.10.24 в 09:55
Проф. Вихра Миланова

Голяма част от случаите на депресия и тревожност идват от работното място

Повече от 1/3 от хората, които търсят помощ, страдат от депресия и тревожност. Голяма част от тези хора свързват този дискомфорт с проблеми на работното място. Това заяви пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Днешният Световен ден на психичното здраве е с фокус именно върху работното място...

публикувано на 10.10.24 в 09:50
Борислав Сарафов

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет.  Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.  Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов.  По думите му той има управленски опит, знание и опит в..

публикувано на 10.10.24 в 09:43