Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научни среди, военни и бизнесът у нас си сътрудничат за разработки на дронове

| Интервю
Дрон "Блек хорнет"
Снимка: Ройтерс

Военните търсят български фирми – партньори за малки и леки дронове. Това казаха представители на Министерството на отбраната и държавното дружество "Терем". 

Причината – да има ноу-хау в тази област, български специалисти, а и модерни нови технологии в армията. Заради войната в Украйна поуките са в полза за навлизането на дроновете в армията. Дори и президентът съвсем наскоро поиска това. И призова да имаме обособен Национален център във въоръжените сили за подготовка на оператори на дронове.

От близо 4 години е сериозният интерес на военните към дроновете. От 2020 година датира първата обществена поръчка за дронове. Но реално движение има от 2022. И то не само заради войната в Украйна. България е проучвала възможности за придобиване на турските дронове "Байрактар", съобщи официално военното ръководство през 2022 година. 
А дронове армията ползва, макар и ограничено, от доста време. Българска фирма осигурява дроновете, с които се наблюдават стрелбите, когато ПВО и ВВС сили целят мишени при учененията на Шабла и в Черно море. ВМС се похвалиха с подводни дронове за оглед на мини на морското дъно. Очакват и два за осигуряване на хидрографски дейности и в противоминни операции.

Двата нови патрулни кораба ще имат дронове за разузнаване и наблюдение. Втора година Сухопътните ни войски и вече обучават подразделенията си как се работи с дронове. Предимно от хеликоптерен тип, но се използват и безпилотната система "Рейвън", с много по-голям обсег на действие. 

Командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков даже заговори за нов род въоръжени сили – оператори на дронове. От няколко години армията ни има разработена Концепция за изграждане на отбранителна способност за използване на безпилотни летателни системи във Въоръжените сили. А в приоритетните проекти за модернизация на армията до 2032 година вече залегна възможността безпилотни летателни системи да участват в разузнаването, наблюдението и "с ударни възможности".

На приключилото в София изложение за дронове полковник Денислав Ушовски от Дирекция "Политика по въоръженията" в МО направи обръщение към бизнеса. А в него проличават и заложените дори и от президента Румен Радев препоръки, че армията трябва да отвори вратата.

И да се насочи не само към големите, но и към малки, нискобюджетни проекти с голям потенциал. А в МО започват да разбират какво означава "нискобюджетен проект с голям потенциал", обясни полковник Ушовски.

За антидрон системи се заговори още при дебатите за новите машини на пехотата. Антидрон системи ще имат новите два кораба. А в предишни години за тази технология се е говорело и за военните ни летища. 

"Дронове за поразяване, за разузнаване, за радиоелектронна борба са интересите на военните", обобщи полковник Денислав Ушовски от Дирекция „Политика по въоръженията“ в МО. Колко реално е възможността фирмите да отговорят на запитванията на военните, коментира и проф. Петър Христов от катедра "ВВС и ПВО" на Военната академия в София в отговор на, "биха ли откликнали фирмите да си сътрудничат с Министерството за малките дронове".

На фона на започналата вече бюджетна процедура за 2025, той казва, че и сега военни, научни среди и бизнес си сътрудничат с различни разработки за безпилотни системи. "А България трябва да има знанието и контрола на подобни технологии, от които зависи националната й сигурност", допълва той - "Но това не е само усилие за военните. А и за образованието, за възпитанието, и дори и на бизнеса."
Към нещо като връщане на контрола на страната ни към технологиите се е насочил военинят завод "Терем". Държавното дружество, което е под шапката на отбранителното министерство обяви през пролетта, че ще произвеждат дронове тип "камикадзе", разузнавателни дронове и мини дронове. 

Още тогава от дружеството заговориха за съвместни разработки с търсене на партньори и компании с опит и "доказани решения". В представянето на плановете си пред частните компании директорът на научноизследователската и развойната дейност в "Терем" Любен Йовчев звучи повече от убедително, за да ги привлече.

"В завода вече има работещи прототипи на системите за насочване на дронове в последния стадий на полета до целта. Които да са и ефективни при опити за заглушаване са сигнала", казва Любен Йовчев. Той говори и за системи, които следват най-силния източник на целта, за специални антени за разпознаването на истинския сигнал. 

Близо 200 фирми у нас произвеждат безпилотни летателни средства. Затова потенциалът за сътрудничество е голям. Директорът на научноизследователската и развойната дейност в "Терем" казва, че вече има изготвено предложение към Сухопътните ни войски.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. "Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан - могат да бъдат определени като военно престъпление", заяви..

публикувано на 10.10.24 в 20:01

Правителството ще осигури още 50 IT-специалисти към ЦИК, за да проверяват машините за вота

Министерството на електронното управление ще започне утре процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на министерството. Процедурата ще започне от 11:00 часа и ще се извърши от Централната избирателна комисия..

публикувано на 10.10.24 в 19:22
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Съюзът за стопанска инициатива е против увеличаването на МРЗ

Съюзът за стопанска инициатива - една от работодателските организации в страната - излезе със становище против предложението на служебното правителство размерът на минималната работна заплата от 1 януари идната година да стане 1077 лева, защото това според тази организация крие сериозни рискове за икономиката. Предвиденото увеличение на минималната..

публикувано на 10.10.24 в 19:04

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49