Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Снимка: УНИЦЕФ

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ, публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври. 

Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното насилие спрямо деца на глобално и регионално ниво. Ако в изчисленията бъдат включени видове посегателства като онлайн и вербален тормоз, то засегнатите жени и момичета вече стават 650 милиона по света, или 1 на всеки 5.

Между 240 и 310 милиона момчета и мъже, или 1 на всеки 11, също са били жертви на изнасилване или сексуално насилие като деца.


Преживелите подобна травма са изложени като възрастни на по-голям риск от болести, предавани по полов път, злоупотреба с алкохол и наркотици, социална изолация, както и психични проблеми като тревожност и депресия, подчертават от УНИЦЕФ.

Данните сочат спешната нужда от засилени действия за борба със сексуалното насилие спрямо деца, включително гарантиране, че всяко дете, което е пострадало, има достъп до подкрепа, справедливост, възстановяване и намаляване на риска от бъдещи травми. Необходимо е също затягане на законовите мерки, изграждане на по-добри национални системи за данни за проследяване на напредъка по проблема, както и прилагането на международни стандарти като Международната класификация на насилието срещу деца.

Тези и други мерки ще бъдат обсъдени през ноември на първата Глобална министерска конференция за слагане на край на насилието срещу деца, която ще се проведе в колумбийския град Богота.

Автор на снимките в публикацията: УНИЦЕФ.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Как миротворците на УНИЦЕФ решават конфликтите в училище

Със старта на учебната година започна и поредната година на миротворците на УНИЦЕФ . Тяхната работа е да решават конфликтите в училищата .  Миротворците казват, че така училищната среда става по-сигурна. И се предотвратява тормозът и..

публикувано на 22.09.24 в 09:05

УНИЦЕФ обяви извънреден търг за ваксини срещу маймунска шарка

Детският фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) обяви извънреден търг за осигуряване на ваксини срещу маймунска шарка за засегнатите от здравната криза страни, съобщи "Ройтерс". Търгът е обявен в сътрудничество с Глобалния алианс за ваксини и имунизация..

публикувано на 01.09.24 в 10:56

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по..

публикувано на 16.07.24 в 05:29

УНИЦЕФ: Хиляди деца в Хаити са застрашени от смърт

УНИЦЕФ предупреждава, че хиляди деца са застрашени от смърт в Хаити след новата вълна от насилие в страната. Тежкото остро недохранване представлява непосредствена заплаха за живота на повече от 125 000 деца, каза изпълнителният директор на..

публикувано на 26.03.24 в 21:35

УНИЦЕФ: Всяко второ дете в България е преживяло насилие, преди да достигне пълнолетие

Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие .  Тревожната статистика представи пред БНР Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.  Тя цитира данни от национално проучване за..

публикувано на 20.03.24 в 11:44
Генералният директор на БНР Милен Митев и представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн

УНИЦЕФ и БНР ще работят заедно за по-доброто бъдеще на българските деца

Една от най-силните страни на радиото е способността да разказва истории. От днес БНР и УНИЦЕФ обединяват усилия, за да разказват за проблемите, с които българските деца се сблъскват и по този начин да спомогнат за тяхното решаване. С тази цел..

публикувано на 18.03.24 в 16:48
Генералният директор на БНР Милен Митев и представителят на УНИЦЕФ за България  Кристина де Бройн

БНР и УНИЦЕФ подписаха меморандум за разбирателство

Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев и представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн подписаха меморандум за стратегическо партньорство между обществената медия и Детския фонд на ООН.  Милен Митев подчерта, че БНР винаги..

публикувано на 18.03.24 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб,..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника..

публикувано на 07.10.24 в 21:50

Мартин Табаков: Трудно е да говорим за "Хамас" или "Хизбула, без да посочим общия им знаменател - Иран

Много е трудно да говорим само за "Хамас" или само за "Хизбула, без да посочим и техния общ знаменател - Иран , който също понесе редица щети. Коментара направи пред БНР международният анализатор Мартин Табаков, доктор по политически науки,..

публикувано на 07.10.24 в 17:38
д-р Гергана Георгиева

Мамолог: Всяка осма българка е застрашена от рак на гърдата

Жените от 25 до 40-годишна възраст трябва да правят ехография на млечните жлези веднъж годишно. Това е достатъчно, ако няма нещо друго за проследяване. След 40-годишна възраст са необходими и мамографски снимки веднъж на 2 години. Това обясни в..

публикувано на 07.10.24 в 10:56

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на..

публикувано на 05.10.24 в 11:45