Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов: Фокус на държавата трябва да е технология, запазваща енергийните ни ресурси

"Земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация"

| Интервю
Александър Николов
Снимка: Мария Филева

В България е полезно да има технология, която запазва нашите енергийни ресурси - било то вода, тя е най-чист ресурс, било то въглища, които при изгарянето си не замърсяват, а такива технологии съществуват и се разработват. Докато държавата не постави фокус върху технологии и върху икономическа полезност - нищо добро не ни чака. 

Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и коментира, че това дали да се спират едни мощности, или - не, трябва да се случва в естествен порядък

По думите му земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-ценният и най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация:

"Старозагорският региони и Маришкият басейн са уникално позиционирани, за да направят една много добра енергийна трансформация".

Николов изтъкна, че няма логика, в която трансформацията на сектора да не се случва плавно, а "плавният преход се случва през частична газификация, след това през зелен водород, след това през възобновяема енергия и т.н.".

Той подчерта, че инфраструктурата за газ достъпва лесно през няколко трасета до Старозагорския регион, което прави такъв енергиен преход възможен.

"Има много лъжи и много желание да се разказват едни митологеми за това какво и как трябва да се направи. Докато тук се замерят с обвинения кой ще загуби или спечели от сектора, в пазар, който е известен със свободата си за вземане на решения и с естествена цел за бърза декарбонизация - в САЩ, се създаде законодателство за улавяне и управление на въглеродния диоксид. Маришкият басейн е регион, в който оперираха четири огромни стратегически предприятия, едното вече почти не работи. Във времето, когато две от тях имаха дългосрочен договор, а две са собственост на държавата, беше много благодатно и тогава се сключиха едни меморандуми, срещу които скочиха всички, на които те щяха да пречат, за това как четирите дружества да създадат технологични решения за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид. Проблемът със създаването на електроенергия от въглища не е проблем на електроенергията, а на карбоновия отпечатък. Ако има технология, която улавя въглеродния диоксид и премахва мръсната част, съответно намалява оперативните разходи за въглеродни емисии, проблем няма", коментира бившият министър на енергетиката. 

Според него в Европа "бюрократизмът взема връх над рационалните бизнес решения, полезни за държавите". В България все още има вариант, ако не пречи държавата, смята той.

В предаването "Неделя 150" Александър Николов коментира, че предстоящата либерализация на пазара на електроенергия се използва от някои политически партии като поредното плашило

Интервюто на Явор Стаматов с Александър Николов можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петковден - празник на севлиевското село Богатово

Празникът на севлиевското село Богатово събира на обща трапеза жителите и гостите в този край. Сборът по традиция е за Петковден, когато Севлиево почита своята покровителка Света Петка Българска. Новото тази година е завръщането на местните хора към едно старо занятие - за приготвяне на маджун. Самодейците от Богатово искат да върнат на..

публикувано на 13.10.24 в 13:37
Владимир Николов

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура . Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо: "Ще ми се дебатът да бъде професионален, а..

публикувано на 13.10.24 в 12:56

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г." Според него доста е разтворена..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос за изборен туризъм, заявленията ас от хора, които ползват наследствени  или са купили имоти по..

публикувано на 13.10.24 в 12:46
Последствия от израелски въздушен удар в Бейрут, 12 октомври 2024 г.

ЮНИФИЛ предупреди за опасност от катастрофален конфликт

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от катастрофален конфликт на фона на израелските военни операции срещу радикалните групировки "Хизбула" и "Хамас". Расте и броят на цивилните жертви. Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки. 29 души са убити при израелските удари в Газа. Ливанското здравно..

публикувано на 13.10.24 в 12:11