Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Сложна е темата за МРЗ заради икономическия дисбаланс на регионите

| Интервю
Христина Христова
Снимка: БГНЕС

Имаме допълнително усложняване на темата за минималната работна заплата (МРЗ), първо заради големия дял хора на МРЗ, около половин милион и второ - заради спецификата на големите дисбаланси на социално-икономическото развитие на регионите като Северозападен, Североизточен, Северен централен район.

Това коментира бившият социален министър Христина Христова в интервю пред БНР. Тя е категорична, че в спора между синдикати и работодатели за МРЗ разковничето е диалог за намиране на баланса в размера. Самата тя е привърженик да има МРЗ, защото това е "минималната цена на труда, при която никой не може да слиза".

"Очевидно МРЗ има икономическа и социална функция, икономическата е плащане за количество и качество на труд, социалната, че трябва да задоволява до приемлива степен жизнени потребности. Синдикатите и работодателите са привърженици на различните функции", обясни Христова.

Тя посочи, че "директивата на ЕС, която не сме транспонирали по подходящия начин, казва, че целта нека бъде МРЗ да е 50% от средната работна заплата, но да бъде на основата на социален диалог". И отбеляза, че не вижда диалог между синдикати и работодатели, те говорят отделно и не сядат заедно на масата за диалог.

Според нея прекалено се експонира за броя на служителите в държавната администрация:

"Нуждаем се от компетентен анализ, какъвто не се направи от последните правителства. Има администрации много натоварени и те работят с граждани и бизнеса директно. Има друга администрация, която не е натоварена.  Трябва балансиране на администрацията в България."

Христина Христова посочи, че обикновено около 10% се увеличават заплатите в държавната администрация и това е било заложено и в бюджета за 2024 г.

Тя смята, че е доста стара и темата за промяна на данъчната ни система и смяната на плоския данък. 

"Да се направи анализ с плюсове и минуси и дали не е дошло време за промени. Плоският данък изигра добра роля относно събираемостта в бюджета и  изсветляване на голяма част от сивата икономика, която все още е сериозен дял у нас", посочи бившият социален министър.

Тя посочи и друг проблем, че при увеличаването на МРЗ с надеждата да стимулира средната работна заплата и започват да изостават заплатите.

"В обществените медии и държавната администрация увеличението е около 10% средногодишно. МРЗ расте с 21 – 22%, значи нейното увеличени изпреварва другите заплати и това също не е добре, също е дисбаланс", обясни Христина Христова.

Тя коментира и безработните у нас, като посочи, че данни на Агенция по заетостта показват, че имаме 75% трайно безработни, без образование и без квалификация и едни 150 000 млади хора, които нито учат, нито работят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Троян празнува

На Петковден Троян отбеляза своя празник с тържествено издигане на знамето на града, връчване на почетни звания на заслужили местни жители, спортни състезания и разнообразна музикална програма. След тържественото издигане знамето на града на централния площад "Възраждане" кметът Донка Михайлова приветства своите съграждани: "Празнуваме, защото..

публикувано на 14.10.24 в 16:20

Договор за разработване на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан

Подписан е договорът за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан. Стойността е 3,5 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е една година Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път...

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа, след като десетки палестинци загинаха при последните израелски въздушни удари в анклава. Продължава и офанзивата на израелската армия в южните райони на Ливан. Десет души са загинали, а 30 ранени при ново израелско нападение срещу Ивицата Газа. Поразен е център за разпределение на хранителни продукти в бежанския..

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше чествана светицата и отбелязана 180-годишнината на местната църква "Света Параскева"...

публикувано на 14.10.24 в 15:06

Яна Алексиева: Да си жертва на онлайн насилие няма значение дали си момиче, или момче

Има голяма нужда да се говори за сигналите за онлайн престъпления над деца и не пред това, че ще спрем интернета на децата, а как да ги овластяваме, как да ги пазим и как да не си затваряме очите, че този проблем съществува.   Това каза пред БНР Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители" .  293 312 сигнала за онлайн злоупотреби..

публикувано на 14.10.24 в 14:54

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За балканските селища почитта към света Петка е свързана с мощите на светицата, които през 13-и век..

публикувано на 14.10.24 в 14:40