Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еди Рама: За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС

Еди Рама
Снимка: БТА

"За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС" - това каза албанският премиер Еди Рама след началото на втората междуправителствена конференция Албания - ЕС, която се проведе в Люксембург. На практика това бележи и начало на преговори за членство по същество.

"Благодарение на руския президент Путин този процес придоби нова скорост", каза албанският министър-председател. Той отбеляза, че е особено важно днес, когато сме изправени пред толкова много кризи, да сме заедно. 

"Да изберем алтернатива на ЕС означава да предадем нашия начин на живот, за нас това е въпрос на живот и смърт", бе категоричен министър-председателят и отбеляза, че понякога ЕС е нечестен към страната му, когато е отхвърлил препоръките на Комисията. 

"В интерес на Съюза е да се ускори разширяването със Западните Балкани", каза министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Той подчерта, че идеалният вариант би бил да започне едновременно междуправителствена конференция със Северна Македония и с Албания, но допълни, че това не зависи само от председателството, а и от консенсуса между страните членки.

"Албания отдавна започна, смятам, че и РСМ го заслужава. Обещавам ви, че ще продължим да подкрепяме и двете страни, за да преминат възможно най-бързо през преговорния процес", каза още той. Премиерът Рама заяви от своя страна, че изпитва съчувствие заради това, че "нашата братска РСМ не можа де стигне до тази фаза от процеса, след като първи го започнаха". "Преживяхме унижение три пъти и затова ги разбирам", каза още той.

Сиярто каза още, че Сърбия е напълно готова за преговори за членство. "Съветвам тези евробюрократи, които се съмняват, да я посетят два пъти за две седмици и да видят с очите си какво е растеж", подчерта той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките власти арестуваха трафиканти на мигранти

Гръцките гранични власти арестуваха днес трафиканти на мигранти на острови в Егейско море. Има две жертви от потънала лодка. Спасителната акция до остров Самос не откри други бедстващи хора в морето, съобщават от бреговата охрана. От потъваща лодка бяха спасени 22-ма души, сред които майки с деца. Има две жертви, открити досега. В акцията..

публикувано на 21.10.24 в 17:48

Президентството беше домакин на инициативата "Мениджър за един ден"

Двама младежи се включиха в работния процес на президентството в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", на която администрацията на държавния глава беше домакин.  Президентът Румен Радев посрещна в кабинета си Аделина Кънева, ученичка в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, която беше президент за един ден. "В днешния динамичен..

публикувано на 21.10.24 в 17:30

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров и Дарина Такова са изпратили отворено писмо, адресирано до Министерството на културата. Музикантите настояват да се промени настоящия модел на финансиране, особено по отношение на събитията със свободен вход и да..

публикувано на 21.10.24 в 17:21
Директорът на НАСА Бил Нелсън

Директорът на НАСА Бил Нелсън се срещна с президента и студенти в София

Директорът на НАСА Бил Нелсън пристига в България. Официално обявено е единствено, че Нелсън ще изнесе лекция в Софийския университет. Преди година България стана част от споразумението "Артемида'' за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии. Лекцията на Бил Нелсън е посветена на това как..

публикувано на 21.10.24 в 17:14

"Булгаргаз" предлага цената на газа за ноември да бъде повишена със 7,49% до 68,49 лв./мегаватчас

"Булгаргаз" предлага на енергийния регулатор цената на природния газ за ноември да бъде 68,49 лева за мегаватчас, което е повишение със 7,49 процента спрямо сегашната цена. На 30 октомври Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе открито заседание за обсъждане на заявлението от "Булгаргаз". Газът в Европа поскъпва с 2% заради..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Над 5000 са тежките катастрофи от началото на годината, 362 души са загинали, близо 7000 - ранени

София и Варна са градовете, в  които са станали най-много катастрофи през последните дни - това сочат данните на Националния координационен център "Безопасност на движението по пътищата".  От началото на годината до 20 октомври в страната е имало над 5000 тежки катастрофи. Загинали са 362 души и са ранени близо 7000. Една от причините за..

публикувано на 21.10.24 в 17:03
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Опозицията може да се обедини и Мая Санду да загуби балотажа

Опасенията са, че на балотажа на 3 ноември срещу досегашния президент Мая Санду могат да се обединят опозиционните сили и тя да не спечели втория тур на президентските избори в Молдова, коментира в интервю пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Русия. "За референдума се очакваха оптимистични резултати..

публикувано на 21.10.24 в 16:53