Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво работят младите?

Снимка: Ани Петрова

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят.

Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица - при лицата до 24 години тя е над 12% , а във възрастовия диапазон от 25 до 34 години - 5.4%. Много млади и образовани хора са принудени да правят компромис и да работят каквото и да е.

Най-лесно е намирането на работа в сферата на туризма, тъй като в този сектор има и най-голям дефицит на кадри. Заплащането и натовареността обаче бързо отказват младите хора от тази възможност и те отиват в големия град или в чужбина. В кафенетата и ресторантите предимство имат ученици и студенти, които някак си трябва да се издържат и затова приемат  доста неизгодни за тях предложения.

Две млади жени, които работят в магазини в Банско - за спортни стоки и за опаковки, са с добро образование. Меги е завършила връзки с обществеността и информационни технологии, а Тетяна е бесарабска българка, завършила право, работила на летището в Киев.

"Повечето мои познати и приятели работят това, което не са искали, не в техен интерес. Основно в хотелите като рецепционисти, готвачи, сервитьори. Познавам камериерки с висше образование. Или в магазини като мен. Алтернативата е да работят в по-големите градове или в чужбина. Един млад човек иска хубава професия, стабилни доходи, да има къде да живее – нищо повече!", споделя Меги.

"Много ми тежи, защото в Украйна съм работила по специалността. Сложно е психологически, но се налага да работя. По-добре работа като продавач-консултант, отколкото нищо. Проблемът за младите хора е много сериозен. В този регион само като обслужващ персонал. Заплатите са доста ниски, цените са доста високи и младите хора ходят по чужбина да работят", коментира Тетяна.

"Тук забелязах, че в банките, в общината всеки слага свои роднини и приятели. Корупция. И в Украйна е така."

Снимка: Радио Видин

Данните са ключови. Това, което се вижда, е, че спрямо 10-15 години назад технологиите промениха живота ни, а тази промяна прави младите хора в България по-амбициозни и по-вярващи в бъдещето си, коментира пред БНР Александър Кръстев, комуникационен експерт, преподавател, създател на блога "Аз чета".

Кръстев отчита ръст в интереса на младите хора към предприемачеството и отбелязва спада при коефициента "нито учещи, нито заети".

Данните на НСИ показват още, че българските младежи отделят повече финанси и време за пътувания и прекарват по-малко време в гейминг спрямо свои връстници от други страни, тоест излизат повече, посочи още Александър Кръстев.

Добрата новина за постоянно увеличаващия се брой млади хора с висше образование не бива да ни заслепява. На преден план следва да остане разговорът за качеството на висшето образование и неговото централизиране, смята той.

Логично е в сектора на услугите да има голям дял заети млади хора, посочи Кръстев.  

По думите му, не е рядкост, когато един млад човек избере какво да учи в университета, той да си даде сметка, че тази професия не е за него. Същевременно голяма част от младите хора мислят, че можеш за 2-3 месеца да се преквалифицираш чрез гледане на клипчета в социалните мрежи, изтъкна Кръстев.

"Има много нови професии, които са на вратата и част от тези млади хора ще ги работят, без в момента да ги знаят."

В заключение Александър Кръстев каза, че все повече млади хора, които учат в чужбина, се връщат, което означава, че виждат тук възможности.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58