Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Искаме българската държава да е на много добро ниво"

Проф. Емин Балкан, "Балгьоч": От 3 години насам се провеждат седми избори. Притеснен съм !

Кенан Йозгюр: Искаме от българските политически формации да ни дават възможност и по закон, и в действителност да участваме в българската политика

| Репортаж
Снимка: Мария Петрова

Гласуването в Бурса е много активно, но протича организирано, съобщиха за БНР от местната управа на един в кварталите в града. По-рано в медиите се появи информация, че кметът на Бурса е призовал да се гласува на изборите за български парламент, както и е посочил конкретна партия, която да бъде подкрепена. Информацията, с която разполага екипът ни, е, че новината за призива най-вероятно е фалшива, защото турските власти са забранили на свои представители да коментират, агитират или призовават за каквото и да било във връзка с българския вот, защото това би било намеса във вътрешните работи на страната ни. Предходните дни имаше също така информация, че в социалните медии е имало фалшив клип с турския президент Реджеп Ердоган, който призовава за гласуване за една от българските партии.

От Бурса за БНР председателят на изселническата организация "Балгьоч" професор Емин Балкан подчерта, че се надява да има единство между българи и турци и коментира честите избори за Народно събрание по следния начин:

"От 3 години насам се провеждат седми избори. Притеснен съм на тази тема. Защо този процес продължи толкова дълго? Не трябва да е така. Разтревожен съм. За България се тревожа. Не само за българските турци, а и за българите – те са наши приятели. Искаме българската държава да е на много добро ниво, защото ние оттам се изселихме. Имаме там много добри приятели и колеги. Нека, каквото ще е най-доброто за България, това да се случи".

И обратно към истанбулския квартал "Авджълар", където следим гласуването на място. Има леко повишаване на активността, но опашки не се образуват. Към 10 часа местно време избирателната активност в двете секции беше съответно 96 и 59 гласували. Засега няма сигнали за нарушения и обстановката е спокойна.

Следим дистанционно гласуването и в Измир. Кенан Йозгюр, който е член на секционна избирателна комисия в Измир, е от по-младото поколение изселници. Освен облекчаване на административните процедури за българските граждани в Турция, Йозгюр подчерта, че хората с двойно гражданство имат и други важни искания.

"35 години не е малко време. Вече има две поколения, които са израснали в Турция от българските граждани. От младото поколение няма някой, който да не е образован. 

Искаме от българските политически формации да ни дават възможност и по закон, и в действителност да участваме в българската политика. Да ни дават места в кандидатските листи за народни представители. Да има шанс да бъдем кметове, защото ние сме граждани, не сме някакви престъпници. Такива неща трябва да се оправят. Искаме равно гражданство! Да бъдем равноправни за всичко".
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Японският премиер остава на поста си след слабото представяне на парламентарните избори

Японският премиер Шигеру Ишиба заяви, че възнамерява да остане на поста си въпреки съкрушителното поражение на партията му на вчерашните избори, като подчерта, че не иска да създава "политически вакуум", предаде АФП. Ишиба свика предсрочни избори след идването си на власт на 1 октомври, надявайки се да засили позициите на своята..

публикувано на 28.10.24 в 10:49
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете. Благодарение на повишената активност в поледните часове на изборния ден се отчита, че 21 735 българи са упражнили правото си на глас,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост"

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост", научи БНР. Сигналът е получен рано тази сутрин. Засега няма данни за самоличността на жената. По неофициална информация са открити следи от насилие. Районът е отцепен от полицията.  Работи се по всякакви версии за случилото се. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.10.24 в 10:42

ПП-ДБ изпаднаха на 5-о място в Бургаско

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на изборите във 2-ри МИР- Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 000 души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през юни. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС като разликата с втората партия - "Възраждане" е над 10 000 гласа.  С 16 533 гласа "Възраждане" де..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

Без "Величие", всички останали в 51-вото НС с повече гласове спрямо вота през юни

Според настоящите неокончателни данни, всички формации, влизащи в 51-вото Народно събрание, с изключение на партия "Величие", са получили повече гласове на парламентарните избори на 27-и октомври спрямо  гласовете за тях на изборите за 50-тото НС, проведени на 9-и юни 2024 г. Коалицията ГЕРБ-СДС получава малко над 103 000 допълнителни гласа..

публикувано на 28.10.24 в 10:23
Тунел Железница

Катастрофа в тунел "Топли дол" затруднява движението по АМ "Хемус"

Заради катастрофа, станала рано тази сутрин в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус", движението е затруднено, съобщиха от Областната дирекция на МВР в София.  Няма пострадали хора, трафикът се регулира на място от екипи на полицията. Вчера, в рамките на два часа, станаха три катастрофи в този тунел. Катастрофа е причината за ограничаване на..

публикувано на 28.10.24 в 10:17
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи съставянето на кабинет

АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи дали и под каква форма може да се състави кабинет. Това обясни пред БНР социологът Стефан Георгиев.  Той отбеляза, че и при двете формации се наблюдава процес на много силна мобилизация. В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46% Кои са големите въпроси,..

публикувано на 28.10.24 в 10:10