Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Елена посрещна хиляди гости за празника на еленския бут

Снимка: Здравка Маслянкова

За единадесета година възрожденският град Елена посреща хиляди гости за празника на еленския бут
Местните майстори балканджии демонстрират кулинарното си изкуство, а гостите от близо и далече могат да опитат от прочутия деликатес от свинско месо и да слушат различни концерти като подарък от домакините от община Елена и Съвета по туризъм.
Празника на еленския бут в град Елена - 2024 г.

Еленчани са гостоприемни балканджии, които в края на есента отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов:

"Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма. Днешните еленски бутове са същите като вкусови качества като тези на предците ни. Климатът е уникален, където и са се приготви на друго място, няма да е същото".


Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е фамилията Трухчеви. Синът Пенчо Трухчев разказа:

"Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно".

град Елена

Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:

"Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе".

Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:

"Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа".


Прасето помага на едно семейство да се изхрани и да не изхвърля нищо, разказва Красимира Дичева:

"Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун".

Празникът на еленския бут продължи с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика. По обяд на площад „Христо Ботев“ хорото ще поведе народният изпълнител Янко Неделчев, концерт ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Искра“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Според президента Вучич в Сърбия има опит за "цветна революция"

Протестите срещу управляващите в Сърбия продължават над три месеца заради инцидента със срутената козирка на жп гарата в Нови Сад, при който загинаха 15 души. Днес продължават акциите на студентите в един от университетските градове - Крагуевац, които вчера бяха направили 15-часова блокада. Протестиращите в Сърбия отбелязват националния празник на..

публикувано на 16.02.25 в 12:34

Една година от смъртта на Алексей Навални

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на главния опонент на Кремъл Алексей Навални, който почина в затвора на днешния ден преди една година, "защото се бореше за демокрацията и свободата в Русия", предаде "Франс прес". Навални е починал в затвора "Путин се бори брутално със свободата и нейните защитници. Това правеше работата на..

публикувано на 16.02.25 в 12:28
Полският външен министър Радослав Шикорски

Варшава: Европейските страни няма да създадат единна армия в отговор на руската заплаха

Европейските страни няма да създадат единна армия в отговор на заплахите от Русия, заяви полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс. Агенцията се позовава на интервю на министъра, излъчено късно снощи по държавната телевизия. По-рано в събота украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на европейска..

публикувано на 16.02.25 в 12:20

Пътищата в Силистренско са проходими при зимни условия

Всички пътни артерии в Силистренско са отворени и проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление. Има слаб снеговалеж. Снежната покривка на места е достигнала 6 см, но не създава сериозни затруднения за движението по пътищата. В региона работят 14 машини, които почистват и опесъчават. Няма данни за закъсали автомобили и..

публикувано на 16.02.25 в 12:00

БСП избира лидер, очаква се балотаж

Делегатите на 51-ия конгрес на БСП избират лидер на партията. Гласуването за председател и за национални органи на БСП започна малко след 10 часа тази сутрин, след като снощи вотът е бил отложен. Резултатът от избора ще стане ясен след няколко часа. Кандидатите са седем - това са настоящия временен председател на партията Атанас Зафиров,..

публикувано на 16.02.25 в 11:57