Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите.
Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева, показва проверка в магазините. Основната промяна е в цените на външните доставчици.
Преди две години, когато бе премахнат ДДС на хляба и брашното, фурната в силистренското село Професор Иширково запази цените на хляба, за да намали загубите, които дотогава е компенсирала донякъде от производството на други хлебни и сладкарски изделия.
Все още цената на хляба, който предлагат в селото, а и в Силистра е с цена 1,60 лв.
"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността. Тъй като растат другите разходи – за труд, въпреки че не е голямо производството, хората, които работят в цеха, са почти на минимална или малко над минималната заплата, а това не е нормално. Расте еленергията. Да видим как се движат другите разходи и чак тогава ще вземем решение дали трябва да коригираме цената на хляба и дали има възможност другата продукция да компенсира загубата", коментира през БНР Велика Славова, председател на земеделската кооперация "Нива 93", към която вече 13 години работи цехът за хляб и закуски.
За 2024 г. там отчитат годишна загуба от 2000 лева въпреки нулевия ДДС върху брашното и хляба.
"Минимална е, но все пак е на загуба производството", отчита Славова.
Произвеждат между 600 и 700 хляба дневно – бял, чеснов, с лимец, с чиа, царевичен, ръжен и типов. Половината от брашното е собствено производство. И макар да купуват останалото, според Велика Славова повишението, което вече е факт в търговската мрежа, е неоправдано.
"С такива проценти не трябва да бъде завишено. Ако има завишения, ще бъде примерно с 10 стотинки на хляб, а не с 10-15%. Другото е, че все пак производствената ни единица е комбинирана – произвеждаме торти, други хлебни изделия и се компенсира загубата от хляба. Производството на хляб при нас е ръчно, но количеството спрямо другата продукция е по-ниско. В последните години намалява консумацията на белия хляб за сметка на специализираните хлябове с по-висока цена."
Сивият сектор обаче прави цената на произвеждания в цеха хляб неконкурентна, продължава Велика Славова.
"Тези, които произвеждат големи количества промишлено, имат възможност да смъкнат цената. Произвеждат повече бройки с двама човека. Ние с трима човека произвеждаме 600, те могат да произведат и 2-3 000."
Дейността на фурната е по-скоро социална, защото печалбата е незначително.
Майсторът Бисер Иванов е категоричен, че има причина за несравнимото качество на техните изделия.
"Държим на ръчното. Колкото и машинизираните фирми да произвеждат по-голям обем, качеството не е това, което трябва да бъде. Рецептата не е тайна: брашно, мая, сол, вода и много любов."
Галина Георгиева е производител на пици. Заради новите цени на консумативите и те ще са принудени да променят своите.
"Това постъпателно вдигане на цените, ДДС-то, което се връща, отделно всички цени, които скачат, се отразяват в производството на всякакви закуски и храни. Да не говорим за допълнителните разходи – механичното вдигане на работната заплата, осигуровките, което неимоверно оскъпява продукцията. Хората стават с все по-ниска покупателна способност и ние сме в менгеме: не искаш да вдигаш цените, да не връщаш хората, в същото време не издържаме – работим на загуба", изтъква тя.
Силистренци смятат, че "бъркат в джоба на хората, да пълнят хазната" и "намаляват грамажа, а вдигат цената – това е обир".
Според производители и търговци консумацията на бял хляб намалява, при това поне от 2-3 години.
Снимки: Незабравка Кирова
Най-голяма полза от влизането на Хърватия в еврозоната имат големите фирми, които имат внос и износ . За тях беше много положителна крачка, защото се избягват много технически проблеми при вноса и износа. Това коментира пред БНР журналистът Диана Гласнова - българка, която от години живее в Хърватия, също е и кореспондент на БТА. За..
Бела Бенова е фотограф и пътешественик по морските фарове на Европа. Автор на книгата "По пътя на пулсиращата светлина". Няколко изложби по темата. "Връщаме лентата" точно 18 години назад, когато Бела поема на първото си пътешествие, следвайки пулсиращата светлина на българските черноморски фарове, а светлината бързо я повежда към съседна..
УНСС набира стажанти за програма "Езиков приятел" в подкрепа на деца мигранти. Стажантска програма "Езиков приятел" е насочена към студенти, които желаят да допринесат за социалната интеграция и успешното развитие на деца мигранти в България. Инициативата се реализира в рамките на проекта Language Buddy. Програмата търси мотивирани и..
София заема последното, 36-о място в международна класация на мрежата "Чисти градове" за безопасно придвижване на деца и подрастващи. Оценката ни е три пъти по-ниска дори от предпоследния в подреждането . В класацията участват големи градове и столици на държави от ЕС. Проучването "Улици за децата, градове за всички" анализира..
Александруполис е най-големиятград в Западна Тракия с най-голямото пристанище в региона . Градът, разположен недалеч от българската граница, предлага съчетание от крайбрежна атмосфера, достъпни цени и богати възможности за активен отдих и забавления, посочи за "Пътувай с "Хоризонт" Петрос Кириакидис – заместник-председател на туристическия сектор в..
Германия е най-добрата културна дестинация за туристите в Европа по данни на Световната организация по туризъ м. За българските туристи тя се нарежда на трето място след Гърция и Турция. Какво поддържа интереса на българските туристи към Германия и какво предстои през тази година? За това разказа в "Пътувай с "Хоризонт" Кристиян Салай –..
Какви са основните жалби на потребителите, как се извършват проверките, и какви реални санкции могат да понесат туроператори, които работят "на тъмно", посочи за БНР Игнат Арсенов, директор на дирекция "Контрол на пазара" в КЗП . Колко често се получават сигнали и жалби , свързани с туристически услуги и какви са тенденциите в броя им в последните..
Правителството отпуска 9,5 милиона лева на "Български пощи", за да може дружеството да се подготви технически за въвеждане на еврото във връзка с..
Днес - 21.05, Димитър Воев – една от най-ярките, загадъчни и провокативни фигури на българската алтернативна музикална сцена от края на 80-те и..