Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Намалява консумацията на бял хляб

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността"

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки.

Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите.

Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева, показва проверка в магазините. Основната промяна е в цените на външните доставчици.

Преди две години, когато бе премахнат ДДС на хляба и брашното, фурната в силистренското село Професор Иширково запази цените на хляба, за да намали загубите, които дотогава е компенсирала донякъде от производството на други хлебни и сладкарски изделия.

Все още цената на хляба, който предлагат в селото, а и в Силистра е  с цена 1,60 лв.

Велика Славова и Бисер Иванов

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността. Тъй като растат другите разходи – за труд, въпреки че не е голямо производството, хората, които работят в цеха, са почти на минимална или малко над минималната заплата, а това не е нормално. Расте еленергията. Да видим как се движат другите разходи и чак тогава ще вземем решение дали трябва да коригираме цената на хляба и дали има възможност другата продукция да компенсира загубата", коментира през БНР Велика Славова, председател на земеделската кооперация "Нива 93", към която вече 13 години работи цехът за хляб и закуски.

За 2024 г. там отчитат годишна загуба от 2000 лева въпреки нулевия ДДС върху брашното и хляба.

"Минимална е, но все пак е на загуба производството", отчита Славова.

Произвеждат между 600 и 700 хляба дневно – бял, чеснов, с лимец, с чиа, царевичен, ръжен и типов. Половината от брашното е собствено производство. И макар да купуват останалото, според Велика Славова повишението, което вече е факт в търговската мрежа, е неоправдано.

"С такива проценти не трябва да бъде завишено. Ако има завишения, ще бъде примерно с 10 стотинки на хляб, а не с 10-15%. Другото е, че все пак производствената ни единица е комбинирана – произвеждаме торти, други хлебни изделия и се компенсира загубата от хляба. Производството на хляб при нас е ръчно, но количеството спрямо другата продукция е по-ниско. В последните години намалява консумацията на белия хляб за сметка на специализираните хлябове с по-висока цена."

Сивият сектор обаче прави цената на произвеждания в цеха хляб неконкурентна, продължава Велика Славова.

"Тези, които произвеждат големи количества промишлено, имат възможност да смъкнат цената. Произвеждат повече бройки с двама човека. Ние с трима човека произвеждаме 600, те могат да произведат и 2-3 000."

Дейността на фурната е по-скоро социална, защото печалбата е незначително.

Майсторът Бисер Иванов е категоричен, че има причина за несравнимото качество на техните изделия.

"Държим на ръчното. Колкото и машинизираните фирми да произвеждат по-голям обем, качеството не е това, което трябва да бъде. Рецептата не е тайна: брашно, мая, сол, вода и много любов."

Във фурната в Професор Иширково работят трима души, а хлябът се прави ръчно

Галина Георгиева е производител на пици. Заради новите цени на консумативите и те ще са принудени да променят своите.

"Това постъпателно вдигане на цените, ДДС-то, което се връща, отделно всички цени, които скачат, се отразяват в производството на всякакви закуски и храни. Да не говорим за допълнителните разходи – механичното вдигане на работната заплата, осигуровките, което неимоверно оскъпява продукцията. Хората стават с все по-ниска покупателна способност и ние сме в менгеме: не искаш да вдигаш цените, да не връщаш хората, в същото време не издържаме – работим на загуба", изтъква тя.

Силистренци смятат, че "бъркат в джоба на хората, да пълнят хазната" и "намаляват грамажа, а вдигат цената – това е обир".

Според производители и търговци консумацията на бял хляб намалява, при това поне от 2-3 години.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЛС, МЗ и пациентски организации с информационна кампания за безопасни естетични операции и процедури

Представители на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването и пациентски организации започват национална информационна кампания за безопасни естетични операции и козметични процедури.   Организаторите съветват, първо, да се проверява дали салоните за красота са лицензирани и какви специалисти правят процедурите. Над 20 000..

публикувано на 09.11.25 в 06:05
проф. Троянова

Нов метод за "виртуална биопсия" на кожни тумори се тества у нас

Нов неинвазивен метод за диагностика на кожни тумори се тества в България. Оптичната „виртуална биопсия“ позволява анализ на кожата в реално време, без болка и без риск от белези Нов оптичен метод за диагностика на кожни тумори, известен като „виртуална биопсия“, вече се прилага към университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София. Това съобщи..

публикувано на 09.11.25 в 05:15
Людмила Зафирова

Роботика и виртуална действителност подпомагат възстановяването след инсулт

Терапия с роботика и виртуална действителност подпомага възстановяването след инсулт Терапия с роботизирани устройства и виртуална действителност се използва у нас като съвременен метод за възстановяване на пациенти след инсулт. Това обясни физиотерапевтът Людмила Зафирова. Последиците от инсулта често включват затруднено движение, пареза на крайници,..

публикувано на 09.11.25 в 05:10

Професор Маразов представи новата си книга "Тракийски мистерии и владетели”

Историкът проф. Иван Маразов представи новата си книга "Тракийски мистерии и владетели”.   Той е проучил вярванията на древните траки, валидни и днес.   "Най-актуално сигурно е вярата, увереността в бъдещето. За съжаление ние живеем в един такъв свят, който дава много малко надежди. Аз съм на тая възраст и съм уплашен, че мога да преживея две..

публикувано на 09.11.25 в 05:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Мамдани се фокусира върху икономиката и благосъстоянието на американците

"Зохран Мамдани успя да стане кмет на Ню Йорк с последователност и много ясни, кратки и точни послания" . Това каза пред БНР нюйоркчанинът Андон Балтаков , журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио: "Икономиката отново се оказа един от големите препъни камъни за всеки един от политиците, чиито имена са записани в..

публикувано на 08.11.25 в 14:28
Ракета-носител на ядрени бойни глави, изстреляна от Северна Корея

Дарил Кимбъл: Нито САЩ, нито Русия имат причини да възобновяват ядрените опити

Светът е изправен пред най-рязкото влошаване на ядрената сигурност от края на Студената война. От едната страна е рухването на институционалните предпазни мерки, а от друга - предизвикателно и неясно ескалиране на реториката от страна на САЩ и Русия по отношение на ядрените опити. Всичко това води към неконтролирана тристранна надпревара във..

публикувано на 08.11.25 в 13:57
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна плаща твърде скъпо, за да удържи Покровск

Към края на миналия месец по време на посещение на руския лидер в "пункта за управление на Обединената групировка войски" главнокомандващият генерал Валерий Герасимов докладва на Владимир Путин за обкръжаването на хиляди украински войници в Покровск. Оттогава вече близо две седмици тази битка, която не стихва повече от година, се пренесе и в..

публикувано на 08.11.25 в 13:20