Великден не е просто празник от календара - той е време на съпреживяване, на обновление и на възраждане. Във всеки български дом тези дни се носи не само ароматът на пролетта, но и на нещо по-дълбоко - на спомени, на традиции, на обич.
Да има кой да ти покаже, да те поведе за ръка и да те напътства, докато приготвяш трапезата за един от най-светлите християнски празници, е щастие.
Благодатният огън се спусна в храма в Йерусалим
Ще прекрачим прага на едно семейство в силистренското село Калипетрово, за да научим тайните на козунака с конци.Един от най-ярките символи на Великден у нас е козунакът - пухкав, ароматен, с преплетени нишки, които сякаш разказват истории от миналото. Правенето на козунаци е онзи специален ритуал, в който домакините влагат не просто продукти, а частица от себе си. Елена Узунова започва сама да прави козунаци, когато е на 29 години.
Рецептите често се предават от поколение на поколение - в пожълтели тефтери, наум, или просто от една съботна сутрин в кухнята, когато майка и дъщеря месят заедно. Някъде се слагат стафиди, другаде – локум, портокалови корички или орехи. С годините нещата се променят, включва се в разговора и снаха й Тодорка Узунова.
Бабите ни знаят, че тайните на хубавия козунак не са само в маята или в броя на месенията, а в търпението, в топлината на ръцете и в благата дума, изречена по време на приготвянето.
В миналото козунаците са се пекли в пещ, но бързо могат да изгорят, затова е най-сигурно във фурната на печката. И ако все още не сте избрали на коя рецепта да се доверите, ето предложението на семейство Узунови, изпитано в годините съчетание на съставки.
Когато е готово тестото, го оставяте да втаса половин час, на топло във фурната загрята на 35 градуса. След това с усукване си правите плитките на козунака, слагате пълнежа, пълните формите и отново оставяте половин час да втаса втори път. Печете на 180 градуса и проверявате с клечка, стар и добре изпитан метод.
Запазването на тези кулинарни и духовни традиции е израз на нашата културна памет. Във времето на скорост и технологии, именно ритуалите около празниците ни връщат към същността - към дома, към вярата, към корена.
Великден е време за семейството - за тишина, за прегръдка, за благослов. И ако има нещо, което ухае на всичко това едновременно, то е козунакът – не просто сладкиш, а символ на грижата, на отдадеността и на любовта, която преминава през поколенията.
Козунак по стара добруджанска рецепта:
· 1 кг брашно
· 6 яйца
· 250 мл прясно мляко
· 300 г захар
· 50 г краве масло или свинска мас
· 50 мл олио
· Пакетче суха мая
Захарта се стопява в топлото мляко, яйцата се рацливат и се добавя олиото. Постепенно се добавя брашното и се меси, като прибавят маслото или свинската мас, която трябва да е мека, докато тестото започне да се отделя от ръцете. Меси се дълго - поне 40 минути. След като втаса, се оформят плитки, слага се пълнеж по желание, украсяват се с ядки или захар и се пекат на умерена фурна.
Още по темата слушайте в звуковия файл.
В Сърбия продължават протестите на студенти и граждани. Недоволството дойде в отговор на трагедията от ноември миналата година, когато, при рухването на току-що ремонтираната козирка на гарата в Нови Сад загинаха 16 души. Протестиращите за пети ден блокираха сръбската национална телевизия РТС в Белград и настояват да се обяви нов конкурс за..
В Бургас българи, руснаци и украинци посрещнаха заедно Възкресение Христово. За първи път по инициатива на Сливенската митрополия чудото на възкресението беше чествано с тържествена заря. Празничните фойерверки не бяха приети безкритично от жителите на града. Пасхалното богослужение събра хиляди бургазлии и православни християни в храмовете в..
С празнична заря християните в Кърджали посрещнаха Възкресение. От средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ цветните илюминации озариха небето в първите минути на Великден. Празникът продължи и през деня с общоградско тържество, където бяха раздадени писани яйца и козунаци. На Възкресение християните в Кирково получиха добрата..
Думи на съжаление за вредите, нанесени на цивилни лица, и уволнение на полеви командир. Това е резултатът от близо месец разследване на израелските военни за случая край палестинския град Рафах, при който бяха застреляни 15 парамедици и служители на гражданска защита, предаде АФП. Израел настоя на тезата си, че сред убитите е имало 6-ма..
Европейският съюз даде да се разбере още снощи, че ще съди Москва не по думите, а по делата, а Великобритания я подкани да спре стрелбата и бомбардировките не само за ден, предаде Ройтерс. Москва и Киев с взаимни обвинения в нарушаване на примирието "Украйна се ангажира с пълно прекратяване на огъня. Подканяме Русия да стори същото. Сега..
За втори път днес на Великден църквата възвести радостната вест за възкресението на божия син Исус Христос. Празничната служба за второ възкресение в украсената с бели цветя митрополитска катедрала "Света Неделя" беше оглавена от патриарх Даниил. Празнична служба за Второ Възкресение Възкресен концерт навръх Великден изнесе в централния..
Приютът за кучета в Бобов дол, където допреди дни имаше протести за откритите над 60 мъртви животни, ще бъде разширен, стана ясно от заседанието на Общинския съвет. Капацитетът му сега е 30 места по клетките. Напрежение в Бобов дол заради неразкрито отравяне на животни Отговорникът за приюта каза по празниците, че приемането на..
Божият кръст беше издигнат вчера - на Велика събота, в разрушеното ромско гето в столичния квартал "Захарна фабрика". В началото на седмицата..
Група доброволци откриха и възродиха за вярата забравена скална килия, обитавана от монаси още през Средновековието. Това се случва в русенското..
Изкушенията на великденската трапеза са много и това крие риск от претоварване на храносмилателната система. Особено чувствителна към тежката и..