Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната в две епохи - за това разказва изложбата на Държавна агенция "Архиви"

Изложбата съдържа 24 табла с над 120 снимки, които са уникални и не са показвани до сега

5
Банкет на служители в електрическата централа в Чепеларе, 1922 г.
Снимка: Държавна агенция Архиви

Историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век разказва изложба на Държавна агенция "Архиви". Как са се произвеждали и продавали те, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности – ще разберете в изложбената зала на ул. "Московска" 5 в София до 6 юни. 

"Експозицията е озаглавена "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата". Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал "Храни и пития". Изложбата съдържа 24 табла с над 120 снимки, които са уникални и не са показвани до сега. Те са събрани от архиви в цялата страна, посочи за БНР Адриана Попова, куратор на изложбата. 

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. Банкетната култура бързо се развива. В крайдунавските градове наред с черен хайвер и печени пилета задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза". Банкетните питиета са водка, коняк, вино и сифон (газирана вода).


В големите градове идват много чужденци – австрийци, чехи, италианци, които донасят със себе си европейски маниери в сервирането. Поднасят се гулаш, бифтеци, турнедо. Наред с българските вина, наричани според произхода им (черно кюстендилско, карабунарско, станимашка малага и др.) се появяват и вносни френски, токайски и мозелски вина. В сладкарниците се пие кафе капуцинер с каймак, поръчват се виенски кифли, щрудел, пасти, сладоледи, ликьори. В домашната кухня на богатите семейства също навлизат европейски рецепти и сервиране. Редом със самоварите, дошли с руските офицери и училите в Русия българи, се появяват бохемски кристал, майсенски порцелан, лъскат се английски сребърни прибори.
По времето на Фердинанд I на мода са изобилните маси. Менюто за официалната дворцова вечеря от 20 ноември 1898 г. включва 11 стъпки, между които сьомгова пъстърва по венециански, филе от млади пуйчета по тулузки и фазани с трюфели. Девет различни чаши за вино могат да придружават само основните блюда на аристократичната вечеря (производител от епохата поддържа в каталога си 146 прибора за маса – от лъжички за маслини до вилици за ядене на костенурка). При цар Борис III официалните вечери са сведени до минимум, постите се спазват строго. За разлика от баща си Фердинанд цар Борис никога не преяжда.
Реклама на българско пенливо вино, 40-те г. на 20. век

Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница "Цар Освободител" пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето й през 1947 г. в нея прочутото "кафе синджирлия" пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата й е окончателно разрушена през 1977 г.

Времето на социализма идва със свои специфики: дефицитни стоки, които се продават "под щанда" или само по Нова година като банани и портокали. Кафето е виетнамско и с лош дъх, заради което мнозина прилагат следната хитрост: заливат зърната с български "коняк" и ги препичат повторно. Същевременно се създава мощна хранително-вкусова промишленост, в която България се специализира в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ.

Посетителите могат да разгледат различни артефакти, вкл. порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.


Интервю на Светослава Кузманова с Адриана Попова в "Закуска на тревата". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрин Финиотис, Боян Ангелов и Юлия Пискуилйска

Творчески срещи в Плевен с именити български магьосници на словото

В Плевен продължават срещите, организирани от Регионална библиотека  "Христо Смирненски" с български творци . Творческата вечер под мотото: "Думи и съдби: среща на творчески вселени" събра приятелите на поезията в залата на библиотеката. В Регионалната библиотека гостуваха Боян Ангелов, председател на СБП, Юлия Пискулийска, журналист и..

публикувано на 29.06.25 в 11:24

Домът на културата в Кърджали със спектакъл, обединяващ няколко известни мюзикъли

Домът на културата в Кърджали започна лятото с ново предизвикателство. В ход е подготовката на спектакъл, който обединява фрагменти от известните мюзикъли "Чикаго" и   "Кабаре". Част от песните ще звучат за първи път на български език. В спектакъла, освен  професионални актьори, ще участват и самодейци, чиято мечта е да бъдат на сцената...

публикувано на 29.06.25 в 10:44
Жул Леви

Спомен за композитора и диригент Жул Леви

В рубриката „Помните ли…" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" почитаме композитора и диригент Жул Леви. На 19 юни се навършиха 95 г. от неговото рождение. Широкоскроен и многолик музикант, чието име свързваме с редица състави и институции - най-вече с Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, където е главен диригент в продължение..

публикувано на 27.06.25 в 16:15

Марио Хосен: "Варненско лято" е съкровище за световната културна общност

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на маестро Емил Табаков на 21 юни беше открито тазгодишното издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Според хрониките, това е 80-ото издание на един от най-старите форуми в Европа, а историята му започва през 1926 г. За бляскавото начало беше избрана..

публикувано на 27.06.25 в 14:16
Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Вагнер е мисия за нас

Вагнер е мисия за нас и световното признаване на ресурса на български оперен театър в измерението на една световна карта, е начинът да внушим способността на Софийската опера, че наистина може всичко!   Това каза пред БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. И тази година почитателите на операта могат да очакват..

публикувано на 26.06.25 в 18:24
Виржиния Атанасова

Четирите стихии в бароковата музика представя ансамбълът Tutti Soli

Вокално-инструменталният ансамбъл "Тути соли" с диригент Виржиния Атанасова ще се включи с концерт в 56-ото издание на Международния  фестивал "Софийски музикални седмици". Изявата е на 30 юни, понеделник, в Централния военен клуб от 19 часа. Програмата е интригуваща - озаглавена е "Четирите стихии в бароковата музика" и включва както старинна..

публикувано на 26.06.25 в 18:05

Почетоха композитора Александър Йосифов с концерт в Дом Витгенщайн

С рецитал на уважаваното българско клавирно дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова на 17 юни във Виена беше отбелязана 85-годишнината от рождението на композитора Александър Йосифов, която предстои през август. Забележителният наш творец беше и виден общественик, а за работата си като съосновател и президент на Виенския клуб към Посолството на..

публикувано на 26.06.25 в 14:44