Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната в две епохи - за това разказва изложбата на Държавна агенция "Архиви"

Изложбата съдържа 24 табла с над 120 снимки, които са уникални и не са показвани до сега

5
Банкет на служители в електрическата централа в Чепеларе, 1922 г.
Снимка: Държавна агенция Архиви

Историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век разказва изложба на Държавна агенция "Архиви". Как са се произвеждали и продавали те, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности – ще разберете в изложбената зала на ул. "Московска" 5 в София до 6 юни. 

"Експозицията е озаглавена "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата". Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал "Храни и пития". Изложбата съдържа 24 табла с над 120 снимки, които са уникални и не са показвани до сега. Те са събрани от архиви в цялата страна, посочи за БНР Адриана Попова, куратор на изложбата. 

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. Банкетната култура бързо се развива. В крайдунавските градове наред с черен хайвер и печени пилета задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза". Банкетните питиета са водка, коняк, вино и сифон (газирана вода).


В големите градове идват много чужденци – австрийци, чехи, италианци, които донасят със себе си европейски маниери в сервирането. Поднасят се гулаш, бифтеци, турнедо. Наред с българските вина, наричани според произхода им (черно кюстендилско, карабунарско, станимашка малага и др.) се появяват и вносни френски, токайски и мозелски вина. В сладкарниците се пие кафе капуцинер с каймак, поръчват се виенски кифли, щрудел, пасти, сладоледи, ликьори. В домашната кухня на богатите семейства също навлизат европейски рецепти и сервиране. Редом със самоварите, дошли с руските офицери и училите в Русия българи, се появяват бохемски кристал, майсенски порцелан, лъскат се английски сребърни прибори.
По времето на Фердинанд I на мода са изобилните маси. Менюто за официалната дворцова вечеря от 20 ноември 1898 г. включва 11 стъпки, между които сьомгова пъстърва по венециански, филе от млади пуйчета по тулузки и фазани с трюфели. Девет различни чаши за вино могат да придружават само основните блюда на аристократичната вечеря (производител от епохата поддържа в каталога си 146 прибора за маса – от лъжички за маслини до вилици за ядене на костенурка). При цар Борис III официалните вечери са сведени до минимум, постите се спазват строго. За разлика от баща си Фердинанд цар Борис никога не преяжда.
Реклама на българско пенливо вино, 40-те г. на 20. век

Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница "Цар Освободител" пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето й през 1947 г. в нея прочутото "кафе синджирлия" пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата й е окончателно разрушена през 1977 г.

Времето на социализма идва със свои специфики: дефицитни стоки, които се продават "под щанда" или само по Нова година като банани и портокали. Кафето е виетнамско и с лош дъх, заради което мнозина прилагат следната хитрост: заливат зърната с български "коняк" и ги препичат повторно. Същевременно се създава мощна хранително-вкусова промишленост, в която България се специализира в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ.

Посетителите могат да разгледат различни артефакти, вкл. порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.


Интервю на Светослава Кузманова с Адриана Попова в "Закуска на тревата". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Денев-син ще ръководи "Софийски солисти" през новия сезон

Новият творчески сезон ще започне за камерния ансамбъл "Софийски солисти" с нов диригент - Любомир Денев-син. Заедно музикантите вече имаха предсезонни участия, включително в откриването на Дните на камерната музика в Габрово 2025 на 23 септември. На столична сцена началото ще бъде поставено в Централния военен клуб на 3 октомври от 19 часа. В..

публикувано на 02.10.25 в 19:13
Надежда Цанова и принцеса Теодора фон Ауерсперг в БНР

Надежда за живот - благотворителна инициатива за деца и животни

В петък, 3 октомври, артисти от различни жанрове, сред които и изявени класически музиканти, ще излязат на сцената на зала „България” в 19.00 ч. в подкрепа на благотворителна кауза.  Те ще се включат в галаконцерта “Esperanza for Life” (Надежда за живот), организиран от Международна фондация "Теодора фон Ауерсперг", учредена от родената в България..

публикувано на 02.10.25 в 18:52

Фотоизложба "Васко 55" за рождения ден на цигуларя Васко Василев

В Международния ден на музиката и броени дни преди 55-ия рожден ден на големия български цигулар Васко Василев в София беше открита фотоизложбата "Васко 55 ".  Тя събира ярки снимки от неговия живот от 5-годишната му възраст до днес, правени в България и в различни краища на света.  Изложбата е експонирана на открито - на Моста на влюбените..

публикувано на 01.10.25 в 18:47
Зефира Вълова

Фестивалът "Изкуството на барока" започва в софийското Ларго

На 1 октомври в "Ларгото", в центъра на столицата, в 19:30 ч. ще започне първият концерт от афиша на 19-ото издание на фестивала "Изкуството на барока" - форум, който не само затвърди позициите си като единствен по рода си у нас, но и "отгледа" своя лоялна публика от меломани, любители на старинната музика и исторически информираното ѝ представяне...

публикувано на 01.10.25 в 17:21
Константин Илиевски

Константин Илиевски: Моите колеги показват силна воля и присъствие на духа

На 1 октомври светът чества Деня на музиката - инициативата е на ЮНЕСКО и започва през 1974 г. През 1980 г., по случай 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел - Ангелогласния, е поставено началото и на друг празник - Деня на българските музиканти. Точно тази дата избират Симфоничният оркестър на БНР и неговият главен диригент Константин Илиевски..

публикувано на 01.10.25 в 16:05
Василена Серафимова

Василена Серафимова - босоногата муза на композиторите

Тя обича да излиза на сцената боса. В движенията ѝ има някаква магия и публиката винаги я аплодира с възторг. Изнася концерти и майсторски класове по цялото земно кълбо, преподава в Париж и Лозана. Вече 10 години френска фирма произвежда серия палки на нейно име, а преди дни беше обявено, че от следващия сезон българката ще поеме поста артистичен..

публикувано на 01.10.25 в 14:46

Феминистична версия на "Дракула" на благоевградска сцена

Драматичният театър в Благоевград открива новия си творчески сезон с премиера на постановката "Дракула". Режисьорът Стайко Мурджев предлага различен и съвременен прочит на световноизвестния роман на Брам Стокър. Двата главни образа са поверени на актрисата Койна Русева , която влиза в ролите на Влад Цепеш – Дракула и на неговия..

публикувано на 01.10.25 в 12:19